Unidos Podemos va presentar la moció de censura contra Mariano Rajoy pels escàndols recents a l'executiu espanyol, i també, per la corrupció al Partit Popular. "Vostès han fet de la corrupció una forma de govern" denunciava la portaveu Irene Montero entre crits des del faristol. Però a mesura que avançava el debat, Montero ha convertit la sessió en una impugnació a la totalitat de la figura de Rajoy. La podemita li ha llançat les culpes a l'hora d'encendre la metxa del conflicte sobiranista a Catalunya i l'ha instat a acceptar l'autodeterminació.

"Decidir no trenca res. Vostès han trencat Espanya i l'han venut a trossos als fons inversors", ha denunciat Montero, en al·lusió al deute espanyol. La diputada ha recordat que va ser quan governava el PSOE que Rajoy va encetar la campanya de recollida de signatures contra l'Estatut, motiu pel qual l'ha acusat de "reventar" el pacte de convivència i el territorial, a través de fer de "l'anticatalanisme la seva bandera". "Un Estatut aprovat a les Corts el van dur al seu Tribunal preferit, el Constitucional, perquè són purs demòcrates", s'ha vantat.

El partit lila ha posat al damunt el seu projecte per a Espanya, que és la plurinacionalitat i la "fraternitat", en què el dret a decidir seria reconegut, en contraposició a la "manca de projecte" del PP i de "fer-se el sord" a les demandes del 80% de catalans.