Mariano Rajoy afrontarà aquest dimarts la moció de censura del líder de Podemos, Pablo Iglesias, amb un objectiu clar en l'horitzó: evitar que faci forat entre l'opinió pública el debat sobre la seva continuïtat al capdavant de l'executiu espanyol. L'oposició és incapaç d'articular una alternativa, però els escàndols ja s'estenen a Interior, Hisenda i Justícia. A un mes de la declaració de Rajoy per la trama Gürtel, la tàctica de la Moncloa serà doble: fer de la sessió una investidura fallida d'Iglesias i protegir el president espanyol amb la intervenció eventual dels seus ministres.

"Nosaltres sempre estem a punt per a tot, mai no dormim", deia fent broma un dels ministres més propers a Rajoy la setmana anterior, en una conversa informal. La Moncloa dona instruccions fa setmanes a tot l'equip de govern perquè es prepari per pujar al faristol. La tàctica servirà per esmorteir les crítiques contra el seu cap, que ha decidit intervenir personalment al debat. En un principi s'havia interpretat que no seria així, perquè Rajoy va dir als passadissos del Senat fa setmanes que ell "no feia rèplica a ningú", però dues circumstàncies han motivat el canvi.

La primera, que el Partit Popular no va quedar satisfet amb la imatge oferida durant la moció de censura a la Comunitat de Madrid, presentada per Podemos a Cristina Cifuentes. Aquesta va triar un conseller perquè li fes la rèplica, alhora que es removia a l'escó, estant rodejada per un públic simbòlic com Íñigo Errejón, un dels fundadors de la formació, Juan Carlos Monedero, o el líder del partit a Aragó, Pablo Echenique.

En contraposició, és un clima estès al PP i al Congrés que Rajoy és un "excelent parlamentari" capaç de sacsejar Iglesias. És més, a la Moncloa intenten banalitzar els podemites fent servir un to paternalista cap a ells. Exemples en són els irònics debats sobre l'ús de Twitter entre Iglesias i Rajoy, o la frase de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría a la portaveu d'Unidos Podemos, Irene Montero: "Quan vostè estava a infantil, jo a primer de carrera". A les files liles temen la intervenció de Santamaría, no confirmada, tot i que el titular del debat serà el portaveu Rafa Hernando (PP).

Així mateix, Iglesias no amaga l'admiració envers Rajoy, però està disposat a "matar el pare" –en terminologia nietzscheniana– i erigir-se com a "única" alternativa al PP. La formació lila ha emprat la moció de censura per burxar el PSOE: Primer, aconseguint durant les primàries que Pedro Sánchez es posicionés de la seva banda, deixant Susana Díaz del cantó de Rajoy. Tanmateix, Sánchez ha quedat ara en fals. Els socialistes no votaran 'sí', sinó que s'abstindran en un moment en què la reconstrucció del partit és prioritat, emplaçant-se al futur per liderar una moció guanyadora.

Aquest punt connecta amb l'estratègia de la Moncloa, en la idea de transmetre un fracàs d'Iglesias. "En realitat és una moció d'investidura perquè allò que es vota és un candidat i el seu programa", deia el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, fa unes quantes setmanes. El fet és que algunes fonts del govern central no neguen que han estudiat al mil·límetre l'apartat de la Constitució en què parla de mocions de censura.

Però més transcendent és que l'executiu busca treure Rajoy de l'epicentre del debat pels escàndols de les darreres setmanes. La corrupció al PP, la reprovació del ministre de Justícia, Rafael Catalá, la recent presumpta implicació del d'Interior, Juan Ignacio Zoido a l'operació Lezo i les peticions de dimissió del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per la inconstitucional amnistia fiscal del 2012, són part dels arguments que Montero i Iglesias empraran per desfermar Rajoy.

Això arriba un mes abans de la declaració per la trama Gürtel a l'Audiència Nacional, o la possibilitat que Rajoy sigui cridat a la comissió de la caixa B del PP. Dos elements que podrien suposar el punt d'inflexió que determini la seva continuïtat, amb el referèndum a Catalunya també en marxa, tot i tenir la legislatura lligada per per dos anys més amb els pressupostos aprovats i superar previsiblement la moció d'aquest dimarts.