"Ni podem ni volem debatre l'autodeterminació". Amb aquesta frase, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha deixat clar el missatge del PSOE en les eleccions del 28-A. La frase de Montero recorda la de l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, que l'any 2017 va afirmar: "No autoritzaré cap referèndum per a la secessió, perquè ni puc ni vull"; i arriba en plena precampanya i amb els partits de dretes pressionant per vincular els socialistes amb l'independentisme.

Ho ha dit en un acte a la seu del PSC de l'Eixample, aquest dissabte al migdia, acompanyada de la ministra Meritxell Batet i el candidat socialista a les eleccions a Barcelona, Jaume Collboni, on també ha fet una crida perquè l'independentisme abandoni la seva "actitud inconstitucional". En aquest sentit, Montero ha instat JxCat i ERC a construir un camí de diàleg per sortir de la "confrontació", i seure a la taula per buscar una conversa "serena, franca" i aprofundir en l'autogovern.

La ministra ha asseverat que la via "inconstitucional" de l'independentisme "no té recorregut" perquè "topa amb la realitat a la cantonada", i tan sols alimenta una "trampa" que hi ha gent que, "de bon cor", es creu. Al seu parer, només serà possible seure amb actitud "honesta" i buscar un diàleg des de la confraternitat per seguir construint. Així mateix, la ministra ha criticat que el sobiranisme "amenaci d'intentar saltar-se la legalitat" i que prometi "impossibles". "En aquest ordre constitucional ningú no ho permetrà, deixeu d'enganyar la gent", ha reclamat.

La titular d'Hisenda ha reclamat que l'independentisme torni al diàleg "serè" per aconseguir una "millor integració" de Catalunya a Espanya i "millorar la convivència dels catalans". En aquest sentit, Montero ha sentenciat que "és possible" construir aquest diàleg: "Hem de ser capaços d'abordar la convivència que entre tots anhelem i tant enyorem en les trobades que tenim en diferents àmbits", ha continuat.