La portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, ha tirat pilotes fora sobre les pressions del Tribunal Suprem a les juntes de tractament de les presons catalanes que han rebut l'encàrrec del departament de Justícia de la Generalitat de flexibilitzar els segons graus i els 100.2 per esponjar els centres davant el confinament pel coronavirus.

En una breu nota, l'alt tribunal, ha dit explícitament que si es deixa passar el confinament a casa els presos polítics hi podria haver un delicte de prevaricació per part dels funcionaris. 

Montero no s'ha mullat durant la roda de premsa que  a fet a primera hora de la tarda el govern espanyol quan els periodistes li han preguntat: "Com sempre quan se’ns pregunta, són les juntes de tractament i el jutge de vigilància penitenciària qui valora. Seran ells a qui competeixi decidir sobre la qüestió".

I ha afegit que el ministeri Interior "està reforçant la vigilància del conjunt de les presons, tant de funcionaris com els qui estan en contacte amb els interns perquè no hi hagi problema de salut evitables".

 

 

Aquest matí la consellera de Justícia, Ester Capella, ha apuntat que cal "que hi hagi menys gent" a les presons en l'actual context i per això ha demanat a les direccions dels centres penitenciaris que "analitzin bé el que permet la llei".

Ha obert la porta a més tercers graus, el 69% dels qual es troben en confinament a casa seva, però també poden estar en la mateixa situació els 100.2, i això inclou els presos polítics. 

Aquesta setmana, a partir d'avui, es reuneixen les juntes de tractament de les presons, que són les que tenen competències per pendre la decisió, per estudiar fins a quin punt es pot flexibilitzar el segon grau i el 100.2. Les mesures "s'apliquen de manera progressiva", apunten fonts del departament de Justícia a El Nacional

L'autoritat competent acaba sent el jutge de vigilància penitenciària. Però la mesura es pot recórrer. I en aquest cas, la decisió saltaria al Tribunal Suprem, que ja s'ha activat abans que ningú prengui cap decisió per advertir que deixar els presos polítics passar el confinament a casa podria ser un delicte de prevaricació.