Davant les queixes pel mal finançament de Catalunya, la recepta del govern espanyol és clara: aprovar els pressupostos de l’Estat. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha recordat a l’independentisme que si no han pogut obtenir els recursos que els pertocaven és perquè ara fa un any van tombar la tramitació dels comptes públics. Els ha dit que tenen una “segona oportunitat” amb els nous pressupostos: “Si compten amb el seu rebuig, no serà possible”.

En resposta a una interpel·lació de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Maria Jesús Montero ha subratllat que portaran un projecte de pressupostos que “complirà amb Catalunya”, tant pel que fa al compliment de les sentències com de la disposició addicional tercera de l’Estatut. “Espero que, quan ho puguin veure, votin la tramitació dels pressupostos”, ha assegurat la ministra d’Hisenda. També ha defensat que, des de la moció de censura, han millorat substancialment les inversions de l’Estat a Catalunya. Ha assenyalat que les últimes dades d’execució són del 86%, que han millorat respecte dels governs del PP.

Per altra banda, la dirigent socialista també ha reclamat que la Generalitat s’incorpori als grups multilaterals de discussió de la reforma del sistema de finançament amb “persones amb capacitat decisòria”. Montero ha garantit que “la reforma s’està gestant” en aquests fòrums i que seria important “saber i conèixer cap on entén el Govern que ha de dirigir-se el sistema de finançament”. Per aquest motiu ha “reiterat la invitació”.

En la seva interpel·lació, el diputat de JxCat, Ferran Bel, ha denunciat un sistema de finançament “pervers”, que fa que Catalunya sigui la tercera comunitat que més aporta però estigui “molt per sota de les que reben”, en la desena posició. De la mateixa manera, ha criticat l’objectiu de dèficit del 0,2% per a les comunitats, quan hauria de ser del 0,3%, i que no contemplin retornar la liquidació de l’IVA pendent del desembre del 2017.

“Publicaran les balances fiscals? Tenen voluntat real d’explicar als catalans quina ha estat la situació?”, ha preguntat Ferran Bel. “Si no ens atrevim a explicar la realitat i ser transparents, difícilment tindrem credibilitat uns i altres abanderant el diàleg i el retrobament”, ha conclòs. La ministra d'Hisenda li ha dit que no tindrà problema a publicar les balances "amb la metodologia adequada" i sense que serveixi per a "confrontar".