El responsable de la paràlisi financera de la Generalitat és la mateixa Generalitat. Així ho ha assegurat aquest dimarts la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, en la sessió de control al govern espanyol. Preguntada pel senador Josep Lluís Cleries (JxCat) per l’ofec financer de Catalunya, la dirigent socialista ha criticat que “l’única raó per la qual les finances de la Generalitat estan paralitzades és perquè porten anys paralitzant el Parlament”. El mateix ha respost al senador d’ERC, Bernat Picornell, que ha preguntat sobre pagaments a les administracions autonòmiques. A tots dos ha retret que tombessin els pressupostos de Sánchez.

En la seva pregunta, Cleries ha recordat que el 2014 havia d’entrar en funcionament la revisió del sistema de finançament i “han passat cinc anys i no s’ha mogut res”. Ha exposat les dades d’execució d’inversió i de dèficit fiscal. “En deu anys 160.000 milions d’euros se’n van a l’Estat i no tornen”, ha carregat el senador de JxCat. Davant tot això, li ha preguntat a Montero “què ha canviat respecte del PP, perquè no hi ha diàleg polític, continua la repressió i no hi ha nou finançament”.

En la rèplica, la ministra d’Hisenda ha responsabilitzat l’inacció del Govern. “No prenen decisions polítiques. Van per la tercera pròrroga pressupostària”, ha assegurat María Jesús Montero. També ha retret el no dels partits independentistes als pressupostos generals de l’Estat, una “visió miop que està perjudicant Catalunya”. I ha reblat: “Bloquegen l’Estat i estan impedint que els diners arribin a Catalunya”. Malgrat tot, Montero també ha compartit la crítica a la “concepció centralista del PP” i la necessitat de reformar el sistema de finançament.

Per la seva part, Picornell ha acusat l’executiu espanyol de paralitzar els lliuraments a compte a la Generalitat per criteris polítics. “Compleixi amb la llei, pagui a les comunitats autònomes i faci el que demanava al PP que fes fa uns mesos”, li ha exigit el senador republicà, que ha assenyalat que l’Estat deu més de 13.000 milions de promeses incomplertes i "pluges de milions" que mai no han arribat.

Novament, Montero ha culpat la Generalitat de ser responsable que els diners no hagin arribat pel vot en contra dels partits independentistes als pressupostos de l'Estat, que incorporava 2.000 milions d'euros. "Vostès van preferir continuar la confrontació i amb la dreta van tombar uns pressupostos que van provocar unes eleccions", ha etzibat.