En el debat a la totalitat dels pressupostos, María Jesús Montero s'ha trobat avui dues versions diferents de l'independentisme. A una banda, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, que ha defensat l'esmena a la totalitat perquè el govern espanyol no ha volgut "negociar de veritat". La ministra d'Hisenda li ha replicat que "no entén el seu joc", que no aporta res de bo a Catalunya. A l'altra banda, el portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, que ha rebutjat els vetos però ha recordat que l'Estat té un problema amb l'execució pressupostària a Catalunya. La dirigent socialista s'ha compromès a vigilar-la en els nous comptes perquè no es produeixin "greuges inexplicables" com els dels últims anys.

La responsable del projecte de pressupostos ha estat combativa amb Junts per Catalunya per haver presentat una esmena a la totalitat. María Jesús Montero ha replicat que "no entén el joc de Junts" i que "no fan res bo per Catalunya" no facilitant la tramitació d'aquests comptes. "Crec que la seva oposició no respon més que a un interès mal calculat, perquè dir no als pressupostos és dir no al benestar de Catalunya, a la millora dels serveis públics", ha rebatut la ministra. També ha retret la crítica de Junts a ERC per facilitar la tramitació: "Vostès no representen el 52% dels catalans. Arrogar-se la representació de la resta de formacions independentistes no sembla gaire humil".

 

Davant l'argument de Nogueras que el govern espanyol no ha volgut negociar "de veritat", Montero ha rebatut que sí que s'han posat en contacte amb Junts, perquè volien arribar a un acord, però que no ha estat possible. En aquest sentit, ha criticat que posin damunt la taula qüestions que "no tenen res a veure" amb els pressupostos de l'Estat, com l'amnistia o l'autodeterminació. I els ha acusat de fer "el joc a la bancada de la dreta". Els ha preguntat si "vivien millor" amb el govern de Rajoy.

Un to molt diferent ha exhibit en la rèplica a Ferran Bel, del PDeCAT, que ha criticat les esmenes a la totalitat justament per fer el joc a la dreta i l'extrema dreta. Davant la incidència en l'execució pressupostària, la ministra d'Hisenda s'ha compromès, a partir de l'any que ve, a "vigilar" i "monitoritzar" per evitar greuges "inexplicables" a Catalunya respecte l'execució pressupostària d'altres territoris. Tot plegat, l'endemà que la mateixa ministra admetés que, durant els deu primers mesos del 2021, només s'havia executat el 30% de les inversions previstes a Catalunya. "Comparteixo que l'execució que contempla avui en dia els pressupostos no és l'adequada i vetllarem de manera detallada pel compliment del volum d'inversions", ha insistit.

En qualsevol cas, María Jesús Montero ha volgut agrair el "to educat i constructiu" del PDeCAT en el debat pressupostari, així com la seva predisposició a negociar el suport final als comptes espanyols. "Som conscients que no pot ser un xec en blanc i tenim disposició de dialogar amb tots els grups per tenir el seu suport", ha assegurat la dirigent socialista.