Demà comença el debat a la totalitat dels pressupostos de l'Estat al Congrés. I ho fa amb una dada si més no simptomàtica damunt la taula. És la que ha proporcionat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la sessió de control del Senat d'aquest dimarts. De gener a octubre, durant els primers deu mesos de l'any, l'Estat només ha executat "al voltant del 30%" de les inversions previstes per a Catalunya en els comptes del 2021. No obstant això, la dirigent socialista hi ha tret ferro, assegurant que forma part dels efectes de la pandèmia. De fet, ha comparat, és un percentatge similar d'execució de les inversions de la Generalitat, que ha situat en el 32%.

Ja l'any passat, ERC va pactar amb el govern espanyol una comissió de seguiment de l'execució pressupostària, que es reunirà durant la primera quinzena de novembre. Ho van acordar divendres passat per a la tramitació de l'actual projecte de pressupostos. L’objectiu, segons els republicans, és “identificar els factors que expliquen que a Catalunya sistemàticament l’execució sigui substancialment inferior a la mitjana estatal”, “identificar les inversions que puguin accelerar la seva execució el 2021” i “dissenyar una clàusula de salvaguarda” per corregir aquesta tendència en el pròxim exercici.

 

De moment, però, l'execució va malament, com ha admès María Jesús Montero preguntada pel portaveu de Junts al Senat. Josep Lluís Cleries ha tornat a comparar xifres, assegurant que "cada any", de cada cent euros pressupostats, a Catalunya se n'executen 66 mentre a Madrid se n'executen 114. De fet, ha posat damunt la taula l'informe del mateix Ministeri, que revela que durant el primer semestre del 2021 l'Estat només ha executat el 13% de les inversions a Catalunya i el 41% a la capital espanyola. També ha remarcat el dèficit d'infraestructures al Principat, que Foment del Treball xifra en 28.000 milions d'euros en l'última dècada. Cleries ha conclòs que es tracta d'una "acció premeditada i calculada" que va "contra tots els ciutadans de Catalunya".

En resposta, la ministra d'Hisenda ha recriminat les crítiques de Cleries mentre rebutja la tramitació dels pressupostos de l'Estat. "Si fos per Junts, probablement Catalunya no hauria tingut consignat ni un sol euro als projectes de pressupostos", ha replicat.

Dit això, María Jesús Montero ha actualitzat les xifres d'execució de les inversions de l'Estat: "Està al voltant del 30%, una xifra molt similar a la que es troba la Generalitat, entorn del 32%". Ha insistit que és una tònica que es repeteix a la resta d'administracions públiques. Ho ha atribuït als afectes de la pandèmia, ha admès que és un ritme "lent"  i que "s'ha d'accelerar".

Xoc pels pressupostos

L'intercanvi entre Cleries i Montero ha acabat en un nou enfrontament. La ministra ha tornat a retreure que es posin de perfil: "Si de veritat volen una solució per a Catalunya no haurien d'utilitzar aquesta situació per confrontar amb el govern d'Espanya i sí que haurien de seure a la taula, tenir posicions sensates, i donar suport als pressupostos". I el senador ha rebatut: "A Junts no ens trobarà donant suport a uns pressupostos que no volen negociar. No els donarem un xec en blanc on el que es recull sempre és blanc".