El govern espanyol planteja impulsar l'harmonització fiscal entre autonomies a través de la fixació de forquilles als impostos de patrimoni i de successions i donacions. Ho ha dit la portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, aquest dimarts en roda de premsa després del Consell de Ministres, però ha dit que no pot "anticipar" quines seran aquestes forquilles. Segons Montero, la iniciativa planteja "un debat sa que no es fa contra cap territori" i "ha de permetre que es preservi la unitat de mercat" i la "igualtat" entre comunitats.

La ministra ha dit que l'objectiu és "corregir" la "pràctica eliminació" d'aquestes figures impositives que han fet autonomies com Madrid la qual cosa "desautoritza" altres comunitats per a les quals la recaptació via aquests tributs és "imprescindible", ja que no tenen l'efecte capitalitat de Madrid.

Montero ha remarcat que el fet que hi hagi "dúmping fiscal" du algunes comunitats a reduir els impostos per evitar una deslocalització de patrimonis. "No tributen els territoris, tributem els ciutadans", ha dit la ministra, que ha defensat que cal que hi hagi "carregues fiscals homogènies".

La ministra ha remarcat que el debat sobre la qüestió "encara no s'ha iniciat" i que té la intenció de "debatre-ho amb tots els territoris" i amb experts. Montero ha dit que el govern espanyol defensa l'harmonització fiscal a Espanya igual que ho fa a Europa.

María Jesçus Montero ha remarcat que els impostos de successions i donacions i patrimoni són cedits a les autonomies per l'Estat i que, per tant, el govern espanyol té capacitat reguladora sobre aquests tributs.