Les eleccions a la Comunitat de Madrid esquitxen qualsevol tema de debat, òbviament també el coronavirus. Les intencions de la presidenta en funcions madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, és subministrar la vacuna russa Sputnik i ja ha trobat resposta dels seus opositors. La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha establert un paral·lelisme per titllar la idea de disbarat: "Imagini's el que hagués passat si en comptes de protagonitzar-ho Ayuso ho hagués fet la Generalitat de Catalunya, és a dir, que hagués anat per solitari. Estic convençuda que el PP s'hagués posat les mans al cap. Només és un postureig de la senyora Díaz Ayuso en plena campanya electoral", en declaracions a RNE.
De fet, Montero tampoc veu, pel moment actual, "adequat ni oportú contactar amb les autoritats russes per fer una gestió que és impossible des d'una comunitat autònoma". La portaveu del govern espanyol recorda que la compra de vacunes ha d'estar autoritzada per l'EMA i "la ciutadania ha de tenir seguretat en la vacuna, fer-ho de forma centralitzada i complint les pautes". Per això, considera que "no té sentit traslladar incertesa ni fer declaracions excèntriques" sobre aspectes que mai passaran i que la líder popular "no té la competència regulatòria". A més, recorda que el PP "no ha aprovat ni una sola llei, no ha donat ajudes a les empreses i prefereix viure permanentment en la baralla" madrilenya.
L'executiu d'Ayuso s'ha reunit fins a tres vegades amb els equips negociadors i productius russos de la Sputnik i ha assegurat que es tracta "d'explorar el mercat internacional per tenir obertes totes les possibilitats". Madrid defensa que es va trobar amb la companyia russa amb una actitud "d'escolta activa", però va deixar clar que tota decisió dependria i estaria sota les decisions de l'EMA, qui aprova les vacunes en territori europeu. Els russos han garantit que quan la seva vacuna sigui aprovada a Europa, Madrid tindrà subministrament en la data desitjada.
Hisenda i mobilitat
En la seva condició de ministra d'Hisenda, Montero també ha fet gal·la de la campanya de la renda 2020 allunyada de la realitat de la ciutadania que comença a mostrar el seu malestar per les condicions que tindran, especialment els qui hagin patit un ERTO amb independència del brut anual facturat. Així doncs, la ministra recorda que la pandèmia ha provocat tenir "més de 5 milions de persones en ERTO" en algun moment i aquests tenen un doble pagador, l'empresa i el servei públic de treball. També afectarà als qui perceben l'ingrés mínim vital i tan sols es fa per "portar un itinerari professional i combatre el frau" però reitera que "no té una finalitat recaptatòria".
Malgrat tot, tocarà pagar. I com a mesura per a facilitar-ho s'aplicarà un pagament en sis mesos que estarà exempt d'interessos i serà proporcional al que s'hagi percebut. Però s'haurà de mirar la lletra petita de cada cas. A tall d'exemple, les mares que hagin cobrat els cent euros d'ajuda mensual el deixaran de cobrar automàticament i l'hauran de retornar si ja han ingressat una part per estar en situació d'ERTO, per la qual cosa es considera que ja no són mares treballadores i per tant no el poden percebre.
Pel que fa a la mobilitat i el final de l'Estat d'Alarma, previst de forma provisional pel 9 de maig, Montero adverteix que la competència plena passarà a regir-se pels governs autonòmics: "Cada territori podria posar en marxa mecanismes necessaris perquè no s'incrementin els contagis mitjançant la legislació ordinària en matèria de salut pública".
És a dir, podria desaparèixer el tancament perimetral depenent de la incidència que existeixi a cada territori però si es vol mirar cap a un escenari de "mobilitat més normalitzada i si la tendència de la Covid-19 segueix com la d'ara, amb un lleuger repunt". Des del govern espanyol mantenen aquesta línia i que no empitjori fins a octubre o principis de novembre.