Comença la campanya per a la presentació de la declaració de la renda i el patrimoni del 2020. Tots els ciutadans de l'Estat tenen des d'avui mateix fins al pròxim 30 de juny per presentar les seves rendes de l'any passat amb dues grans novetats: en primer lloc, els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital hauran de presentar la declaració obligatòriament independentment dels seus ingressos, novetat que afectarà unes 460.000 persones, i, en segon lloc, els afectats per un ERTO amb resultat positiu, és a dir, a pagar, podran fraccionar el pagament en sis terminis.

Pel que fa als afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que hagin cobrat del SEPE, hauran de tenir en compte diverses circumstàncies a l'hora de fer la declaració. Una de les més importants serà que se'ls aplicaran els llindars de dos pagadors i, com que és possible que no hagin retingut prou, els surti un resultat a pagar.  

Si es dona aquest cas, cosa que vol dir que el SEPE els ha pagat un excés de prestació, l'Agència Tributària recomana esperar que se'ls reclami la quantitat rebuda de més. En cas que no sigui possible, aquests ciutadans hauran de declarar tot el que hagin cobrat i pagar els impostos corresponents per poder sol·licitar una rectificació a la mateixa Agència tributària un cop hagi completat la reclamació al SEPE.

Fraccionar els pagaments

En el cas que un afectat per un ERTO hagi de pagar, a diferència d'altres anys, podrà fraccionar els pagaments a l'Estat en sis, no com passava fins a l'any passat, que només es podia dividir el pagament en dos terminis. El Ministeri d'Hisenda ha publicat avui, just en l'inici de la campanya, l'ordre que permet fraccionar el pagament sense interessosActualment només es pot fraccionar l'ingrés a Hisenda en dos, el 60% quan es presenta la declaració i el 40% restant durant el mes de novembre. 

En concret, aquest col·lectiu podrà dividir la quota a pagar -tant si és individual com a conjunta- en sis vegades, que abonarà els dies 20 de cada mes començant pel 20 de juliol, sense interessos de demora. Els deutes fraccionats amb aquest mecanisme extraordinari no podran superar els 30.000 euros i el fraccionament només estarà disponible per als imports declarats en termini, ja que les possibles autoliquidacions complementàries presentades després del 30 de juny no podran accedir a aquest mecanisme.

Prestació per maternitat

Un altre dels canvis significatius en la declaració d'aquest any, i que ve derivada per culpa de la Covid, és la prestació per maternitat que poden cobrar les mares amb fills menors de tres anys. Concretament, el que passa és que si el desenvolupament d'una activitat, per compte propi o aliè, es veu interrompuda per un ERTO o cessament d'activitat, es deixaran de complir els requisits per cobrar aquesta prestació.

Beneficis fiscals

La campanya de la renda d'enguany també inclou noves deduccions fiscals per la inversió en produccions cinematogràfiques espanyoles i també per als donatius. Per a aquests últims es preveuen deduccions del 80% pels 150 primers euros i del 35% per la resta del donatiu. 

Aquestes deduccions s'uneixen a les que ja estan vigents com les d'inversió per la compra d'un habitatge habitual per a aquells que la van adquirir abans de 2013 o també a les d'aportacions a plans de pensions.

Qui està obligat a fer la declaració?

Ara bé, no tots els ciutadans estan obligats a presentar la declaració de la renda, només ho estan aquells que van obtenir rendes del treball superior als 22.000 euros a través d'un únic pagador o aquells que hagin obtingut rendes de més de 14.000 euros de dos o més pagadors, sempre que la suma dels cobraments de tots els pagadors que no siguin el principal no superin els 1.500 euros.

A més, també estan obligats a fer la declaració aquells que hagin rebut rendiments de capital mobiliari superiors a 1.600 euros o rendiments de capital immobiliari i altres conceptes superiors als 1.000 euros.

Alhora, cal recordar que tots aquells que no estan obligats a declarar la renda poden presentar la seva declaració si així ho desitgen, ja que poden tenir dret a devolució per part de l'Estat per haver rebut retencions excessives.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat