La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat que l'autonomia fiscal de les comunitats autònomes "no pot ser il·limitada", ja que es poden crear "greuges entre espanyols" i "competència deslleial entre territoris". Montero ha dit que "és positiu que hi hagi un cert marge entre territoris" perquè l'autonomia fiscal és "necessària i imprescindible", però ha opinat que calen uns límits que garanteixin que no hi ha "diferències substancials" que perjudiquin la ciutadania.

Durant el debat de totalitat dels pressupostos al Senat aquest dilluns, Montero ha subratllat que no es pot consentir "una carrera fiscal a la baixa" entre territoris que perjudiqui els serveis públics.

Montero també ha demanat que no s'utilitzin els impostos com a "arma llancívola" i ha dit que igual que s'aposta per l'harmonització fiscal a la Unió Europea també s'ha de fer dins de l'Estat espanyol. La ministra d'Hisenda ha assegurat que fa falta un "debat seriós sobre fiscalitat" que "s'allunyi de la demagògia i el curtterminisme".

Forquilles de patrimoni i donacions?

Després d'acordar amb ERC analitzar el dumping fiscal de Madrid, el govern espanyol planteja impulsar l'harmonització fiscal entre autonomies a través de la fixació de forquilles als impostos de patrimoni i de successions i donacions. Així ho va presentar la mateixa la ministra d'Hisenda ara fa dues setmanes. Montero no va donar més detalls, però va assegurar es tracta d'un "debat sa que no es fa contra cap territori" i que "ha de permetre que es preservi la unitat de mercat" i la "igualtat" entre comunitats.