La ministra d’Hisenda ho ha reiterat: el govern espanyol no acceptarà parlar d'un referèndum d’autodeterminació per Catalunya. Durant la seva intervenció aquest dimarts en el debat de la tramitació dels pressupostos al Congrés, María Jesús Montero ha advertit ERC i el PDeCAT que no hi haurà cap concessió en aquest sentit: “Aquest govern no cedirà a cap xantatge per part de ningú”.

“No acceptarem que el dret a l’autodeterminació estigui en cap ordre del dia”, ha assegurat Montero en referència a la voluntat de l’independentisme de parlar-ne en la taula de partits polítics. En aquest sentit, ha situat el “perímetre” del diàleg: “res fora de l’ordenament legal, res que atempti la divisió de poders, res que menyscabi la convivència”.

La ministra d’Hisenda ha acusat els grups independentistes de “demanar allò impossible”, concessions que són “alienes a les nostres competències o atempten contra la divisió de poders”, referint-se també a la petició per instar la Fiscalia a retirar les acusacions contra els presos polítics. Això sí, la dirigent socialista ha lamentat que el debat al Congrés hagi coincidit amb l’inici del judici del procés, perquè pot haver “polaritzat” les posicions.

"Oposició nociva, retrògrada i oportunista"

Per altra banda, Montero també ha carregat amb duresa contra el PP i Ciutadans, als qui ha descrit com una “oposició nociva, retrògrada i oportunista”. Davant d’això, els ha advertit que els qui pensen que la solució passa per “castigar Catalunya i menysprear els seus símbols i sentiments” s’equivoquen d’estratègia.

“Se’ns ha acusat de traïdors, deslleials i de voler trencar Espanya perquè hem intentat encarar el conflicte de Catalunya a través del diàleg en el marc escrupulós de la llei i la Constitució”, ha sostingut la ministra d’Hisenda, que ha rebatut els arguments de la dreta: “No hi ha lletra petita en els pressupostos per intentar acontentar els independentistes. Simplement és mentida”.

“Tot indica que els independentistes votaran en contra d’uns pressupostos socials bons per Catalunya, i que la dreta votarà en contra d’uns pressupostos bons per Espanya”, ha lamentat María Jesús Montero, posant-los al mateix sac. I s’ha preguntat en aquesta línia: “Viuen millor en la confrontació que en les solucions?”.