Joan Carles I ha estat una pedra a la sabata. El protocol i les càmeres de vídeo han aconseguit allò que posava dels nervis al govern espanyol i a la Moncloa. L’emèrit, Sofia i els actuals reis, Felip VI i Letizia Ortiz, s’han assegut junts a la cerimònia de comiat de la reina Elisabet II que s’ha fet a la badia de Westminster. Per primera vegada surten plegats en una fotografia des que van coincidir en el funeral de la Infanta Pilar de Borbó, germana de Joan Carles. Allò va ser el 29 de gener de 2020, 8 mesos abans que l’emèrit se n’anés a viure als Emirats Àrabs, assetjat pels problemes amb la justícia. És veritat que s’havien vist en la tornada de l’excap d’Estat a les regates de Sanxenxo, a Galícia, però no n’havia transcendit cap imatge pública.

joan carles funeral elisabet gtres
Joan Carles I, amb problemes de mobilitat, assisteix a la capella ardent d'Elisbet II. / Foto: GTRES

El protocol i la invitació personal

Aquesta foto familiar també es pot interpretar com el retorn de Joan Carles a certa normalitat després que la justícia espanyola arxivés al març totes les causes contra ell per la fortuna estrangera. I quin millor lloc que en el funeral d’Estat dedicat a la reina Elisabet II, una dona de consens entre les monarquies i el poder continental. Segons fonts de la Zarzuela consultades per ElNacional.cat, “tots els aspectes protocol·laris i d’organització corresponen a les autoritats britàniques”. La corona reial s’espolsa les puces mentre l’executiu de Sánchez – que va recriminar l’actitud “poc discreta” de Joan Carles I a Sanxenxo – es torna a escudar en “el respecte institucional” per no interferir en l’embolic que provoca la presència de l’emèrit a Londres.

🔴 Funeral de la reina Elisabet II d'Anglaterra | DIRECTE

Abans que comencés la cerimònia, des de Londres, el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, que forma part de la delegació espanyola en nom del govern, ha recordat que “la representació d’Espanya l’ostenta, evidentment, el cap d’Estat, que és Felip VI, acompanyat per la reina Letizia”. Davant les preguntes dels periodistes, Albares ha estat contundent sobre la presència de Joan Carles aquest dilluns a la capital britànica i ha apuntat que “el rei emèrit està a Londres responent a una invitació personal“ i ha afegit que “els papers i els motius pels quals estan aquí estan clarament definits”. La Moncloa torna a tancar de cop la carpeta.

La rialla de Joan Carles

A les imatges que ha difós la retransmissió en directe del funeral, Joan Carles tenia Sofia a la seva dreta i la reina Letizia i el rei Felip VI a la seva esquerra. La família reial ha ocupat quatre cadires a la segona fila pel parentiu que tenen amb la corona britànica. En una de les fotografies es veu al que va ser monarca rient davant el rictus rígid i seriós de Letizia Ortiz. Aquest gest ha irritat Podemos que, en boca de Pablo Echenique, ha assegurat que “el problema no és que un delinqüent fugat vagi a riure’s de tots els espanyols”, sinó que “mentre està vigent l’article 56.3 de la Constitució, Felip VI podria fer el mateix que va fer el seu pare i després fer-se rialles d’impunitat”.

Felip VI i Sofia aniran a una altra cerimònia

D'altra banda, Zarzuela ha informat que Felip VI té previst anar al Castell de Windsor on Carles III ha convidat les cases reials a assistir a la cerimònia religiosa que precedirà el sepeli d'Elisabet II. La Casa Reial ha precisat que els reis han acceptat la invitació, si bé la reina Letizia podria no anar-hi finalment ja que té previst volar a Nova York en un vol comercial per participar en una sèrie de compromisos amb motiu de la Assemblea General de l'ONU. La reina Sofia també ha acceptat la invitació, per la qual cosa es desplaçarà a Windsor juntament amb Felip VI, no ho farà Joan Carles I, que "ha declinat la invitació", han precisat des de Zarzuela.