Des de La Moncloa intenten reconstruir la relació amb la Generalitat de Catalunya. Aquest dilluns, el ministre Miquel Iceta assistirà a la presa de possessió del president electe Pere Aragonès al Palau. I el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, l'ha volgut "felicitar" per la confiança expressada pel Parlament a la seva persona. Si bé hagués preferit que el president fos Salvador Illa, li ha estès la mà. El dirigent socialista li ha demanat que "tingui visió d'Estat i la seva gestió permeti rebaixar la tensió política que perdura des de fa massa anys".

En una esmorzar informatiu de Nueva Economia Forum, el titular de Justícia ha estat preguntat pel discurs d'Aragonès sobre culminar la independència de Catalunya. El ministre ha respost que "els desitjos en democràcia tenen la seva articulació, però a través del propi ordenament jurídic". Ha fet la seva crida a l'"ordenament constitucional" i a aparcar "vel·leïtats independentistes per vies unilaterals". Ha defensat que "només dins les lleis hi ha la convivència" i que aquest ha de ser "el marc de joc".

Preguntat per la carpeta dels indults als presos polítics independentistes, Juan Carlos Campo ha evitat un cop més mullar-se fins que no arribi a la taula del Consell de Ministres. "Seria irresponsable fer cap pronunciament en qualsevol sentit", ha replicat el ministre de Justícia. Ha remarcat que els indults són individuals, que "cada expedient té vida pròpia" i que caldrà estar a l'espera del Tribunal Suprem. Quan arribi el moment, "es valoraran les circumstàncies que concorren i elevaré la proposta al Consell de Ministres, on hi haurà debat". Per això ha demanat "serenitat".

Pel que fa al procés d'extradició dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, un cop aprovat el suplicatori pel Parlament Europeu, el ministre socialista ha admès que "no té informació" sobre l'estat del procés, que "segueix el seu curs i està pendent".

A l'estiu?

El govern espanyol podria concedir l'indult als presos polítics aquest estiu. Així ho avança El País, que assegura que tot i que oficialment "la decisió no està presa", diverses fonts de l'Executiu asseguren que tant el sector socialista com el d'Unidas Podemos es decanten per concedir-los. La decisió final, però, la prendrà el president Pedro Sánchez i diverses fonts citades pel diari espanyol asseguren que la decisió arribarà a l'estiu per generar menys tensió política.