Fins a 16 mitjans, entre els quals ElNacional.cat, han formulat una mateixa pregunta al govern espanyol aquest dimecres al migdia. Ho han fet a través del grup de WhatsApp habilitat: "¿Està considerant el govern canviar el sistema de rodes de premsa per atendre la declaració dels professionals dels mitjans de comunicació, que demanen compareixences amb preguntes i repreguntes lliures que no passin pel filtre del secretari d'Estat?". Però el secretari d'Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, ha fet ús de la discrecionalitat i ha vetat la qüestió. No ha estat fins hores més tard que La Moncloa s'ha obert a canviar el sistema de rodes de premsa, encara en debat.

L'executiu espanyol prova d'aquesta manera de resoldre una polèmica que s'arrossegava des de fa dies i que ha desembocat en l'aparició del manifest La llibertat de preguntar. El manifest critica que Oliver filtrés les preguntes i adverteix que "les dificultats tècniques no són més que excuses" perquè "altres actors polítics, nacionals i internacionals, fan rodes de premsa telemàtiques on els periodistes habituals formulen les preguntes directament a través de videotrucada".

La Moncloa apunta ara que treballa des de fa dies amb associacions de periodistes i professionals per analitzar la situació, i proposa que siguin ara aquestes associacions i professionals els que "arbitrin un sistema de torns i preguntes que faci possible la màxima participació i decideixin els mitjans que han de participar". "Hi estem oberts" —diu un comunicat emès aquest dimecres— i la proposta que arribi "serà atesa" i "posada en marxa tan aviat com es comprovi la seva viabilitat tècnica i que no presenta problemes operatius i de salut pública".