El govern espanyol ha tingut coneixement del nou escàndol de possible corrupció de la monarquia pels “mitjans de comunicació”. Així ho ha assegurat aquest dimarts la portaveu María Jesús Montero, que ha evitat valorar la investigació judicial. La Fiscalia investiga el possible ús de targetes opaques per part del rei emèrit Joan Carles I, la reina emèrita Sofia i alguns dels seus nets. L’anterior monarca encara es troba fugit als Emirats Àrabs Units, malgrat les investigacions obertes per la justícia espanyola i suïssa.

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha assumit una nova investigació al rei emèrit que va ser iniciada per Anticorrupció, que segons ha avançat ElDiario.es es refereix a l'ús per part de Joan Carles I i altres familiars de targetes de crèdit opaques amb càrrec a comptes en els quals cap d'ells figurava com a titular. Per altra banda, la Inspecció Fiscal ha obert un expedient per aclarir d'on ha procedit la filtració al citat mitjà.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en ser preguntada per la qüestió, María Jesús Montero ha respost que “no entrarem a comentar” aquest suposat escàndol de corrupció, que ha conegut pels mitjans. Es tracta d’una “investigació en l’àmbit de la justícia”. S’ha limitat a defensar “la transparència de totes les institucions que conformen l’Estat”. L’Executiu sempre estarà “a disposició de la justícia” per col·laborar-hi si cal.

Tampoc sobre Dani Gallardo

En termes idèntics s’ha pronunciat sobre la presó provisional de Dani Gallardo, el jove detingut ara fa un any a Madrid contra la sentència del procés. El seu judici comença aquest divendres. Montero ha dit que “no correspon a aquest govern dictar la presó preventiva” i que “no té cabuda cap mena de valoració sobre aquesta qüestió”. El govern espanyol “respecta les decisions de qualsevol altre poder de l’Estat en el marc de les seves competències”.