La Moncloa considera que els incidents d'aquest dilluns demostren que la política catalana "ha de tornar a les institucions i al Parlament. "El president Torra ha de complir amb les seves responsabilitats institucionals i no posar en risc el camí de normalització política emprès pel govern de Sánchez, animant els radicals que creuen que els carrers són només seus i assetgen les institucions que representen tots els catalans", afirma el govern espanyol després de les càrregues dels Mossos d'ahir al vespre contra els manifestants que van intentar entrar al Parlament.

Assenyalen que el viscut la jornada d'aquest dilluns, quan aquests grups van prendre els carrers coincidint amb l'aniversari del referèndum separatista de l'1 d'octubre, posa de manifest que la política catalana "ha de tornar a les institucions", i apel·len directament al president Torra perquè compleixi les seves responsabilitats i torni la situació a la llera institucional.

Per això, Moncloa demana a Torra que no posi en risc el "camí de normalització política" emprès pel president del Govern, Pedro Sánchez. Els fets es van produir quan ja s'havia desconvocat la manifestació pacífica per commemorar el primer aniversari de l'1-O.

En termes similars s'ha expressat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, via twitter.

Crítiques de Carmen Calvo

A més, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha recriminat a Torra, que "no hagi estat al capdavant" de la seguretat en la jornada de commemoració de l'1-O i que "s'hagi posat de costat". "Té una responsabilitat important per a Catalunya i per a la resta d'Espanya i no pot fallar en una cosa tan important", ha manifestat.

Preguntada sobre si creu que va incitar a la violència, la presidenta ha afirmat que "va fer una cosa quan havia de fer la contrària", en relació amb les declaracions on animava els CDR a "empènyer". "El que va passar ahir no pot formar part de l'enorme responsabilitat que té com a president", ha criticat.