El govern espanyol va pressionar perquè les eleccions al Parlament es mantinguessin en el 14 de febrer, malgrat la tercera onada de coronavirus. Conseqüent amb això, ara demana respectar el resultat de les urnes, encara que l’abstenció sigui molt elevada. La portaveu de l’executiu, María Jesús Montero, ha dit que la decisió dels ciutadans en uns comicis “mai no es pot qüestionar”. Sense entrar més en la qüestió, la dirigent socialista s’ha limitat a fer una crida a la participació davant d’unes eleccions tan importants com aquestes. Ha demanat defugir els “càlculs partidistes” en aquest sentit.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, María Jesús Montero ha estat preguntada sobre si una baixa participació com a conseqüència de la situació sanitària podria posar en entredit els resultats a les urnes. En aquest punt, la portaveu del govern central ha estat clara i nítida: no. “Mai no es pot qüestionar” el resultat d’uns comicis, encara que els comicis “no tinguin el grau de participació que a tots ens agradaria”, ha assegurat. Dit això, s’ha mostrat “confiada” que els ciutadans amb dret a vot seran conscients de la “importància” de la cita electoral.

Des de la sala de premsa de La Moncloa, la dirigent socialista ha fet una crida a la participació a les eleccions catalanes, tot recordant que l’obligació de tots els partits que hi concorren és promoure-la, “més enllà de qualsevol càlcul partidista o qualsevol càlcul electoral”. En aquest sentit, ha insistit: “Com més participació, millor per als ciutadans i per a la qualitat democràtica”. Ha desitjat que tant de bo la jornada electoral “transcorri sense incidències” malgrat la situació sanitària.

Va ser el mateix govern espanyol qui va remar contra l'ajornament electoral decretat pel Govern de la Generalitat. En boca dels ministre de Justícia i de Transports, Juan Carlos Campo i José Luis Ábalos, va advertir que posava en risc la qualitat democràtica del procés.

Setmana santa, limitada

Malgrat el soroll dels últims dies, el govern espanyol rebaixa les expectatives sobre el que fet que hagi una mobilitat normalitzada durant la pròxima Setmana Santa. De fet, Montero ha rebutjat desescalades a correcuita i precipitades, com ha insinuat que planteja la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso. Des de l’executiu reclamen a les comunitats autònomes que facin servir el marge del qual disposen per a mantenir les restriccions a la mobilitat i així assegurar la tendència a la baixa de la corba de contagis de coronavirus. “És difícil que hi pugui haver una mobilitat normalitzada durant aquest període i que existeixi una lliure circulació de persones per trànsit aeri, i estarem molt vigilants que la mobilitat nacional es regeixi per criteris exclusivament epidemiològics”, ha reiterat en aquesta línia.