Des del govern espanyol confien que han donat una bona resposta comunicativa al cas Koldo. “Hem actuat amb contundència, celeritat i transparència”, assenyalen fonts de l’equip de Pedro Sánchez, que confien que l’escàndol de presumpta corrupció no esquitxi el president del govern espanyol. “Estem tranquils”, asseguren membres del Consell de Ministres en referència a les repercussions que pot tenir la Moncloa a conseqüència de la causa judicial, i de la crisi amb José Luis Ábalos, perquè “tots els contractes” fets durant la pandèmia “ja han estat auditats”.

Aquest dimarts, en roda de premsa, el govern espanyol ha intentat desvincular el cas Koldo de l’adjudicació de qualsevol contracte per part del govern espanyol durant la pandèmia. No hi ha res a destapar, segons la portaveu de l’executiu, Pilar Alegría, que ha assegurat que “tots els contractes establerts per l’administració” durant la pandèmia de la covid-19 es van fer “d’acord amb la legalitat”. “I ja han estat auditats”, ha reivindicat durant la seva compareixença posterior a la reunió del Consell de Ministres. Així, ha presumit de formar part d’un govern que és “impecable contra la corrupció”.

Preguntada en roda de premsa per la decisió que pot prendre José Luis Ábalos aquest dimarts (desafiar el partit del qual fou fins al 2021 secretari d’Organització mantenint el seu escó al Congrés), Pilar Alegría s’ha mostrat pacient, insistint que l’exministre encara ha de comparèixer per comunicar la seva decisió. Fonts del govern espanyol apunten que Ábalos “ja sap” que el seu futur passa pel Grup Mixt del Congrés dels Diputats si es declara en rebel·lia contra Pedro Sánchez.

Aquest dimarts, el PSOE va fer una doble maniobra. A banda d’intentar treure’s de sobre Ábalos (donant-li 24 hores per entregar el seu escó), la direcció del partit va decidir crear al Congrés dels Diputats una comissió d'investigació sobre irregularitats en la compra de material sanitari durant la pandèmia del coronavirus. La portaveu dels socialistes, Esther Peña, va explicar que aquesta comissió començarà amb el cas Koldo. Ara bé, segons admeten fonts socialistes, això obre la porta a incloure-hi més casos; és a dir, investigar també el germà d'Isabel Díaz Ayuso, acusat d’haver-se lucrat durant la pandèmia a través de la compravenda de mascaretes.

En la roda de premsa d’aquest dilluns, Peña va destacar que qualsevol cas en el qual s'hagi intentat fer negocis de forma il·lícita amb la pandèmia és "fastigós". "Ens fa vergonya tot el que estem coneixent", va deixar clar la portaveu del PSOE. Ara bé, va reiterar que al partit són conscients que el nom de José Luis Ábalos no figura al sumari de la investigació. “Sabem que no està investigat” en el cas del seu exassessor, va dir, a més d’asseverar que des del partit no pretenen exercir de jutges, però sí apartar qualsevol persona que pugui tenir “responsabilitat política” en un cas de presumpta corrupció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!