L’oferta de Pedro Sánchez a Pablo Iglesias és la que és i, de moment, no es mourà d’aquí. Així hi ha insistit, un divendres més, la portaveu en funcions Isabel Celaá després de la reunió del Consell de Ministres. Aquesta proposta, que segons els socialistes encara espera resposta, passa per càrrecs de segon nivell, però no dins el gabinet. “La comparació amb València o altres llocs no és útil, perquè no hi ha majoria absoluta”, ha insistit. Ha subratllat la necessitat d’evitar una investidura fallida i poder conformar el govern el juliol. La data no se sabrà fins dimarts que ve, quan el candidat es reunirà amb la presidenta del Congrés Meritxell Batet.

“La proposta és d’una enorme entitat, d’una enorme importància, d’un enorme contingut”, ha subratllat la portaveu espanyola, que ha afegit que és de “suficient calat” com perquè sigui considerada per Unidas Podemos perquè coincideixen en objectius. “Amb aquest contingut hem vingut treballant deu mesos i hem fet grans coses per a les persones”, ha defensat. Ha assenyalat que el “govern de cooperació” inclou càrrecs dins l’administració, que és la que executa la feina.

Celaá no ha volgut aclarir la data del primer debat d’investidura, que probablement serà la segona o tercera setmana de juliol, però ha insistit en la necessitat que no sigui fallida. “Cap bon alumne porta la seves notes a setembre”, ha ironitzat la també ministra d’Educació, que ha apel·lat a la “responsabilitat” de totes les forces polítiques per a no obstaculitzar la investidura. Seria “frívol” pensar en esgotar el termini. “El govern no vol anar a noves eleccions, i no ho vol fer malgrat el que diuen els sondejos per respecte a la ciutadania”, ha conclòs.

Sobre les acusacions d’Unidas Podemos que Pedro Sánchez prefereix el suport de la dreta, la ministra portaveu ha expressat la seva “sorpresa” per aquestes afirmacions. “Li hem demanat a la dreta que no obstaculitzin, que deixin que es treballi com abans millor”, ha deixat clar.

Isabel Celaá ha passat per sobre quan se li ha preguntat per la voluntat d’abstenir-se del presos de JxCat, i ha dit en genèric que calen abstencions “per sentit d’Estat”.