Lluny d’enfonsar-se, des de La Moncloa mantenen l’”esperança” després de la primera reunió amb ERC. Malgrat que els republicans es mantenen en el no, i les diferències continuen pesant més que les coincidències, la portaveu Isabel Celaá ha defensat que “si hi ha noves cites hi ha noves oportunitats”. En aquest sentit, ha reiterat que la seva intenció passa per tenir executiu en plenitud de funcions “abans de Nadal” i ha assegurat que Pedro Sánchez no anirà a una investidura fallida, a diferència del que va passar el passat juliol. En paral·lel, l’executiu ha posposat la impugnació de la resolució independentista del Parlament, malgrat que ja ha estat publicada al BOPC.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Isabel Celaá ha defensat que “ha de ser un govern que conjugui un alt suport de les formacions progressistes” i que “les negociacions entre partits avancen”. S’han mostrat “esperançats” i han celebrat que “es mantinguin els ponts de diàleg”, en referència a la propera reunió amb ERC dimarts que ve. “Si hi ha noves cites hi ha noves oportunitats. És hora de demostrar l’aposta per la convivència”, ha assegurat.

Pel que fa a la pròpia reunió amb ERC d’aquest dijous, la dirigent socialista ha sostingut que “ahir es va constatar que hi ha possibilitats de continuar conversant per arribar a un acord”. En aquesta trobada, ha insistit, “és on s’ha decidit continuar endavant amb una altra reunió”. Malgrat que ha tornat a demanar l’abstenció de la dreta, ha constatat que no és una opció viable per l’autoexclusió del PP de Pablo Casado.

Preguntada sobre el canvi de to del PSOE, que ja parla de “conflicte polític” i no de “conflicte de convivència”, Celaá ha rebatut que “si hi ha un problema de convivència hi ha un problema polític”, i que les dues coses no són excloents. En aquesta línia, ha dit que “hi ha diferents formes de sentir i viure Catalunya, formes de relacionar-se”, i que per això hi ha també una “diferència política”. I ha insistit: "Hi ha un problema de convivència i un problema polític".

Impugnació ajornada

Després de l’aprovació aquest dimarts de la resolució de resposta a la sentència, La Moncloa ja ho va advertir: “No deixarem sense resposta res que sigui il·legal”. No obstant això, i malgrat que avui ha estat publicada al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), el govern de Sánchez ha posposat la qüestió, que no ha estat abordada en el Consell de Ministres d’aquest divendres.

JxCat, ERC i la CUP van haver de fer filigranes per driblar el veto que el TC va posar a la seva iniciativa parlamentària el passat 5 de novembre. Aquell dia va anul·lar l'apartat on s'afirmava que els diputats "reiteren i reiteraran tants cops com ho vulguin la reprovació de la monarquia, la defensa de l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania". Aquesta setmana la cambra catalana ha aprovat la proposta de resolució conjunta que rebutja la "censura" que fa el TC al dret a l'autodeterminació i la reprovació de la monarquia. També s'hi cita la part que l'alt tribunal va suspendre.

Per altra banda, segons Celaá, no s’ha oblidat de la proposició de l’Assemblea de Madrid per il·legalitzar els partits independentistes, aprovada pel PP, Ciutadans i Vox. Ja fa tres setmanes que van traslladar la qüestió als serveis jurídics de La Moncloa. No obstant això, segons ha precisat, encara ho estan estudiant. Avui no n’han parlat.

El comiat de Borrell

Aquest ha estat l’últim Consell de Ministres de Josep Borrell, que deixa el Ministeri d'Exteriors per ser l’Alt Representant de la Unió Europea per a les Relacions Exteriors. Així ho ha subratllat la mateixa Isabel Celaá, que ha destacat la “molta satisfacció” per la feina realitzada. En canvi, no ha volgut entrar en les paraules “absolutament respectables” de Borrell assegurant que ERC no és un partit “progressista”. En aquest punt ha insistit en el “diàleg” per a propiciar “la possibilitat de tenir un govern”.