Les conclusions de l'Advocat General de la UE són les que són: Oriol Junqueras té la immunitat. I les seves conclusions acostumen a coincidir amb el que acaba dictaminant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Malgrat tot, des de La Moncloa les menystenen. "No són vinculants", subratllen fonts del govern espanyol, que confien que els arguments aportats per l'Estat espanyol siguin escoltats. Hi ha cert nerviosisme.

"Es tracta de conclusions no vinculants per al TJUE. Cal esperar la Sentència de Tribunal de Justícia per extreure les conseqüències jurídiques", asseguren des de l'executiu de Pedro Sánchez. En aquest sentit, confien "que el TJUE aculli els sòlids arguments jurídics exposats per l'Estat espanyol que ha intervingut en el procés donant suport a la postura de Parlament Europeu".

Les fonts de La Moncloa remarquen que totes les parts en el procediment --la Comissió Europea, l'Eurocambra i l'Estat Espanyol-- "han mantingut una línia contrària a la sostinguda per l'Advocat General", i que a més la jurisprudència anterior "és favorable a la posició d'Espanya". De la mateixa manera, indiquen que "en les seves conclusions deixa la porta oberta a la possible incompetència del Tribunal de Justícia per considerar que les preguntes són irrellevants a la vista de la sentència del Tribunal Suprem" del passat 14 d'octubre

"La qüestió prejudicial només afecta la peça separada de presó provisional del senyor Junqueras i en particular al recurs de súplica contra la interlocutòria que va denegar un benefici penitenciari", volen aclarir des del govern espanyol. "No afecta la sentència de 14 d'octubre de Tribunal Suprem", conclouen.

A l'espera del TC per la moció

Pel que fa a la moció de censura de la CUP, que va ser impugnada pel govern espanyol i avui ha estat suspesa pel TC, des de La Moncloa estan a l'espera. "En els dos últims Consells de Ministres, el govern va decidir sol·licitar al Constitucional que, si així ho considera, dedueixi testimoni del president del Parlament i els membres de la Mesa que han desobeït de manera reiterada les seves sentències i provisions", asseguren. "La qüestió està sent estudiada pel Tribunal Constitucional i el govern esperarà per veure quina és la seva decisió", indiquen les fonts de l'executiu