Els tambors d'una crisi de govern ressonen al Palau de la Moncloa. L'incompliment del PSOE del compromís subscrit amb els seus socis de Podemos per regular el preu de lloguer ha estat qualificat de "traïció" per part del vicepresident Pablo Iglesias, que des de fa dies és a la diana dels dirigents socialistes pel seu qüestionament públic de la democràcia espanyola arran de la causa catalana. 

Durant la compareixença posterior a la reunió setmanal del consell de ministres, la portaveu del govern espanyol ha rebut un allau de preguntes sobre la tensió creixent entre socis. María Jesús Montero, del PSOE, ha negat la major. "El president i el vicepresident segon tenen una comunicació fluïda", ha manifestat. I ha seguit. "El govern no viu instal·lat en la discrepància", "estem davant d'un govern estable", "corren rius de tinta quan la feina que s'està fent és fluïda". La ministra ha expressat que en un govern de coalició és normal que hi hagi diferències en alguns àmbits i ha posat l'exemple del que passa en altres governs autonòmics. És més, ha destacat que passa també en governs monocolors, com va ser el cas del govern Rajoy.

L'acord de coalició del PSOE i Podemos incorporava la promesa de fixar, per llei, "posar un sostre a les pujades abusives dels preus de lloguer en determinades zones" on el mercat estigui tensionat. Aquesta setmana, el ministre del ram, José Luis Ábalos ha aigualit la proposta reconvertint-la en un sistema de bonificacions fiscals.

Sobre aquest fet, i davant la indignació manifesta tant de Podemos com de la resta de partits que van fer possible la investidura de Pedro Sánchez (ERC i Bildu), la ministra portaveu del govern espanyol ha assenyalat que "en cap cas l'executiu ha transmès cap voluntat de no fer complir el compromís que va fer possible aquest govern de coalició". En aquest sentit ha apuntat que el ministeri està treballant per impulsar una nova regulació que faci més accessible l’habitatge. Amb tot, Montero ha deixat clar que la pandèmia ha restat urgència, ja que la majoria de zones tensionades ho eren com a conseqüència dels pisos turístics, ara forçosament en desús. 

Aplaudiment al rei emèrit

Malgrat les afirmacions de la ministra defensant que el matrimoni PSOE-Podemos està ben avingut, la roda de premsa en si ha deixat al descobert les divergències, coincidint amb l'aniversari del cop d'estat.

Per bé que Podemos ha assistit a l'homenatge celebrat al Congrés, Pablo Iglesias ha qüestionat la narració històrica dels fets. El vicepresident ha defensat que els ciutadans tenen dret a que es conegui tota la veritat sobre el 23-F per esvair dubtes, Montero li ha replicat que "la informació sobre aquesta qüestió és suficient". I ha aprofitat per aplaudir el paper que va jugar Joan Carles I durant l'alçament militar. "Ningú no pot negar l'aportació que va fer al país", ha afirmat. "No hi ha discussió respecte al paper que va jugar Joan Carles en la consolidació de la nostra democràcia". La ministra socialista ha reclamat "rigor" i ser "fidels a la realitat" perquè "les noves generacions coneguin què va passar perquè no es torni a repetir".