El PSOE s'ha convertit, metafòricament, en el guardaespatlles de la monarquia. I el govern, ja no metafòricament, en el seu guardaespatlles real. Aquest dijous Madrid s'ha despertat amb la informació d'eldiario.es, segons la qual Patrimoni Nacional, que penja del Ministeri de Presidència, paga les nòmines i els viatges del personal de confiança de Joan Carles I durant la seva fugida als Emirats Àrabs. I el ministre Juan Carlos Campo ha sortit a justificar-ho. Ha reclamat "no esquinçar-se les vestidures" per aquest fet, perquè el rei emèrit necessita "protecció" a l'estranger.

En una entrevista aquest dijous a Ràdio 4 i La 2, el titular de Justícia ha defensat que aquesta despesa corri a càrrec de l'Estat. "Tampoc no tinc per què sobresaltar-me per aquesta qüestió, si establim que ha de tenir protecció", ha assegurat Campo preguntat sobre aquesta qüestió. No només això, sinó que ha reclamat "no esquinçar-se les vestidures" i ha defensat que la Casa Reial està fent "un esforç permanent per la transferència". El PSOE novament tancant files amb la monarquia.

Tot plegat l'endemà que el PSOE, per sisè cop i de la mà del PP i Vox, tornés a impedir la comissió d'investigació de la presumpta corrupció del rei emèrit i la família reial. Campo ha justificat el vot en contra dels socialistes a la Mesa del Congrés. Ha defensat que els socialistes han estat "tremendament coherents", perquè han mantingut el mateix criteri: "que el parlament controla el govern, però no la institució de la Corona". La diferència en aquesta ocasió és que sí que comptava amb l'aval dels lletrats de la cambra baixa espanyola. Davant una possible reforma de la Corona, ha demanat abordar-ho amb calma i "amb un enorme consens".

Despeses pagades

Segons ha revelat aquest dijous eldiario.es, la Casa Reial endossa a Patrimoni Nacional el pagament de les nòmines del personal desplaçat a Abu Dhabi, un equip de tres persones que s'organitza per torns, rotant-se aproximadament cada mes. A més, segons consta en factures emeses per Viajes El Corte Inglés en poder d'aquest mitjà, Patrimoni també assumeix les despeses derivades de l'estada d'aquests assistents als Emirats àrabs Units.

És a dir, que a part de les despeses del mateix Joan Carles i el seu servei de seguretat, avui dia desconeguts, cal sumar els que generen aquest equip d'assistents de cambra, incloent-hi viatges, sous, allotjament i dietes, que, per molt que ho negui la vicepresidenta Carmen Calvo, se sufraguen amb diners públics. Només els viatges sumen ja una suma superior als 4.000 euros des d'agost, quan el patriarca dels Borbons va fugir perseguit pels seus moviments financers tèrbols.