La setmana que ve s’ha de reunir la taula de diàleg, com van acordar els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez abans de l’estiu. De moment, però, no hi ha data tancada. Tampoc s’ha esclarit si hi serà present el president del govern espanyol. Tot i això, els retrets van d’una banda a l’altra. Aquest dijous, per part del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha criticat que Junts per Catalunya qüestioni aquesta taula sense ni tan sols haver-se celebrat encara la reunió. La formació independentista ha expressat novament el seu escepticisme durant les últimes hores i dies.

Així s'ha expressat Bolaños durant la seva compareixença a la comissió constitucional del Congrés dels Diputats, que ha donat més aviat poca teca. En resposta al diputat Josep Pagès de Junts, el ministre de la Presidència ha insistit en la seva “voluntat de diàleg sincer” per a resoldre el conflicte català. “Nosaltres creiem que la solució passa pel diàleg, el retrobament i la concòrdia”, ha defensat Bolaños, que ha remarcat que aquest diàleg serà “dins la Constitució i la llei, com no pot ser d’una altra manera”. Ho ha contraposat amb el passat: “Ja sabem el que no ha funcionat: l’immobilisme, la unilateralitat, girar l’esquena als problemes, ignorar la meitat de la població com va fer el Govern…”.

 

Dit tot això, el ministre socialista ha assegurat que li “crida l’atenció” que “una part del Govern català no doni una oportunitat a la taula de diàleg” que es reunirà la setmana que ve. “Almenys asseiem-nos a dialogar. Criticar una taula que no s’ha reunit és estrany”, ha etzibat Bolaños.

Més enllà de la taula de diàleg, i encara sobre Catalunya, el ministre de la Presidència ha tornat a defensar els indults als presos polítics davant dels retrets que encara duren de la dreta. “No tinc cap dubte que s’ha millorat el clima polític i social” amb la mesura de gràcia, ha sostingut Bolaños. “I aquesta millora és molt positiva per als catalans i per als espanyols; no en tinc cap dubte”, ha assegurat.

Discurs inalterable sobre la monarquia

Els escàndols de la Casa Reial han estat ben presents a la compareixença del ministre. La diputada d’ERC Carolina Telechea ha aprofitat la seva rèplica per a denunciar la manca de transparència de la monarquia però també del govern espanyol. Especialment del Ministeri de la Presidència, del qual depèn Patrimoni Nacional, que ha assumit moltes despeses de la Zarzuela més enllà de la partida pressupostària. “Quan pensa fer pública la relació de les despeses interministerials i luxes de la Casa Reial? Per què tanta opacitat?”, ha preguntat Telechea. També ha retret la gestió dels fluxes migratoris a Ceuta i Melilla o el retard d’alguns compromisos, com la reforma laboral. “Demostrarà aaquesta voluntat?”, ha conclòs la republicana.

Sobre la monarquia, Bolaños no s’ha mogut del discurs oficial. En primer lloc, ha remarcat el compromís del PSOE amb la institució de la monarquia, que no està en entredit. En segon lloc, ha subratllat que “les institucions funcionen” perquè el rei emèrit té investigacions obertes, i ha reclamat respectar la presumpció d’innocència. Finalment, ha lloat l’exercici d’”exemplaritat i transparència” de l’actual rei Felip VI.

Res a dir sobre El Prat

La suspensió de l’ampliació de l’aeroport del Prat és el gran tema del dia, després de la marxa enrere del govern espanyol. Però Félix Bolaños no ha dit res al respecte, malgrat que el diputat Josep Pagès li ha retret el “xantatge i deslleialtat” amb el Govern després una “retirada unilateral”. En la seva intervenció, el parlamentari de Junts també ha denunciat la repressió que continua, malgrat que “Europa ha declarat que la justícia espanyola es troba en fora de joc”.