La Moncloa està intentant tallar la barrila que s'ha fet perquè el Marroc va posar una bandera espanyola cap per avall en el sopar oficial que va oferir al president espanyol, Pedro Sánchez, i ha indicat que "va ser un descuit". Fonts de la Moncloa han remarcat a Europa Press que el rei Mohammed VI va oferir un bon tracte a Sánchez. Citen en aquest sentit que el rei va convidar el president espanyol a acompanyar-lo al sopar de l'iftar tradicional del ramadà, i remarquen que això és un gest important perquè se sol fer en família. També apunten que Sánchez ha dormit al Palau dels Hostes, al costat del Palau Reial, i que això ho fan pocs presidents de govern.

La bandera d'Espanya cap per avall que ha aparegut en el sopar significa en protocol, si no es tracta d'un error, una mostra de rendició o de desastre, o una petició d'auxili naval. És una imatge potent que ha estat utilitzada almenys en una sèrie i un film americans, amb la intenció de denunciar una situació distòpica o apocalíptica. A la sèrie House of Cards, que descriu un president dels EUA distòpic, hi va aparèixer una bandera nord-americana cap per avall, com una denúncia a la situació política del país. Just el dia que el president Donald Trump va prendre possessió del càrrec, el 20 de gener del 2017, la sèrie va publicar un teaser de la cinquena temporada que s'obria amb la bandera dels EUA onejant davant el capitoli, però en obrir-se en pla es veia que estava de cap per avall. El teaser anava acompanyat del text "Nosaltres fem el terror", i es va interpretar en la premsa nord-americana com una expressió d'angoixa per l'accès a la presidència de l'histriònic dirigent republicà. Aquest és el tuit que va fer la sèrie.

No només hi ha aquest cas. A la pel·lícula A la vall d'Elah (2007), protagonitzada per Tommy Lee Jones i Charlize Theron, també apareix la bandera nord-americana cap per avall, i acompanyada d'un títol bíblic que fa referència a l'indret de la batalla entre David i Goliat cap al 1.000 abans de Crist. Narra la història d'un veterà de guerra que investiga la desaparició del seu fill Mike, el qual, després de tornar de l'Iraq, de forma inexplicable no s'ha presentat a la seva base sense permís. Amb l'ajuda de la detectiu Sanders va revivint les experiències del xicot a l'Iraq, però les autoritats militars no deixen de posar traves a la investigació, en un escenari angoixant i crític amb les institucions nord-americanes, vistes com un Goliat.

valleelahfilm