Els presos polítics han sortit en llibertat després dels indults. I ja hi ha agendada per dimarts que ve la reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès. Però la resta no ha canviat: el govern espanyol no contempla ni el referèndum ni l'amnistia, i s'hi oposarà quan ho porti l'independentisme a la taula de diàleg. Sobre justament la reactivació de la taula de diàleg, des de La Moncloa no descarten l'horitzó de setembre, davant l'agenda apretada abans de les vacances d'estiu. Es reuniria, doncs, un any i mig després de la primera trobada, el febrer de l'any passat.

En la roda posterior al Consell de Ministres extraordinari d'aquest dijous, la portaveu María Jesús Montero ha assegurat que no poden "confirmar" si serà abans o després de l'estiu, però que des de l'executiu central té "absoluta disponibilitat". I sobre els continguts, ha reiterat que la delegació espanyola defensarà "l'agenda per al retrobament" que va lliurar Pedro Sánchez al president Quim Torra. A la delegació catalana, que defensa l'amnistia i l'autodeterminació, li ha reclamat que "superi les posicions extremes" per transitar cap a propostes "viables, que ens permetin avançar i ens permetin aprofundir en l'expectativa d'autogovern que té la societat catalana".

 

Preguntada per les manifestacions dels propis presos quan van sortir dels centres penitenciaris, María Jesús Montero les ha situat en el marc de la "simbologia independentista" i en els sentiments propis després de més de tres anys i mig privats de llibertat. "Era d'esperar", ha valorat la portaveu de l'executiu espanyol, que ha remarcat que "és obvi que no estaven empresonats per les seves idees", sinó per haver "trencat la legalitat". Ara toca apostar per "la via del diàleg i la convivència". Un diàleg, això sí, que té com a límit la Constitució espanyola.

Davant la pluja de recursos anunciada pels tres partits de la dreta contra els indults, des de La Moncloa diuen estar "tranquils". La ministra-portaveu creu que no prosperaran perquè "aquest govern té competències exclusives en aquesta matèria" i perquè la mesura de gràcia està ben justificada. "Contribueixen a la concòrdia, el diàleg i la millor entesa", ha assegurat la dirigent socialista, que també ha retret que es dirimeixin des de la justícia qüestions que s'haurien d'abordar des de la política.

Un cop més, des del govern espanyol subratllen que els indults són una prerrogativa del poder executiu, i que s'han concedit als dirigents polítics independentistes "considerant que contribueixen a la concòrdia, el diàleg i l'entesa". "Es pot compartir o no, però demanem confiança", ha assegurat. I ha conclòs: "No fer res ens ha portat fins aquí".