Passades les eleccions madrilenyes, on l’escenari està molt clar, el focus torna a estar sobre Catalunya. Les desavinences i discrepàncies de fons entre ERC i Junts per Catalunya ho han enfangat tot, i la investidura de Pere Aragonès continua en l’aire. Mentrestant, des de La Moncloa, apressen a la conformació d’un Govern de la Generalitat, per tenir a l’altra banda un interlocutor en plenitud de funcions. La portaveu María Jesús Montero ha lamentat la situació d’interinitat que hi ha actualment a la Plaça Sant Jaume i ha rebutjat l’escenari d’una repetició electoral. Però avui Madrid també ha estat un camp de batalla entre formacions independentistes, amb retrets creuats.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres aquest dimarts al migdia, la ministra-portaveu ha sostingut que per al govern central “és prioritari que es conformi un govern a Catalunya”. Ha constatat que la situació actual, si bé no afecta la “relació”, sí que té repercussió en el “funcionament quotidià de Catalunya”. Montero ha defensat que cal “normalitzar la situació”, perquè tot el temps que ha passat des de les eleccions del 14-F és “un temps perdut i estèril”. Per això, ha conclòs, cal que “es constitueixi un govern al més aviat possible i a ser possible que no s’hagi de tornar a preguntar als ciutadans sobre les seves preferències”. Sobre quin govern s’ha de conformar, això ja ho ha deixat en mans dels partits amb representació al Parlament.

En aquest context, la portaveu del govern espanyol ha constatat com aquest temps perdut per a la investidura també es tradueix en un “retard en el full de ruta” per abordar el conflicte català a través de la taula de diàleg bilateral. “Aquesta situació d’interinitat no aporta res als ciutadans, ni en termes sanitaris i econòmics, ni en una millor relació amb el conjunt d’Espanya”, ha insistit al respecte.

Intercanvi de retrets al Congrés

La guerra entre les formacions independentistes s’ha traslladat aquest dimarts a Madrid, al Congrés dels Diputats. Davant del desacord entre els partits per resoldre la investidura, els retrets han volat d’una banda a l’altra. En aquest context, la portaveu de Junts a la capital espanyola, Míriam Nogueras, ha instat ERC a aclarir si “la independència forma part del seu full de ruta” o, per contra, prefereixen “pactar les engrunes amb La Moncloa”. Nogueras s’ha aferrat a unes declaracions de Jaume Asens, que ha assegurat que la independència no és una “prioritat immediata” d’ERC.

La resposta ha vingut del mateix Gabriel Rufián, també des de la sala de premsa del Congrés. A Asens li ha replicat que “o menteix o no s’assabenta de res”. A Míriam Nogueras l'ha avisat que “els resultats són els que són i que “ERC no és la serventa de ningú” i, per tant, “ni se la domestica ni se la tutela”. Els dies passen i continuen sense sortir els números per a la investidura de Pere Aragonès, que ja explora fórmules diferents.