El govern espanyol ha demanat aquest dilluns per carta al govern de la Generalitat que expliqui la suposada manca de resposta dels Mossos d’Esquadra davant les actuacions d’aquest cap de setmana dels CDR, que han tallat diverses vies i han aixecat peatges.

És la primera de les “mesures de reacció” que ha promès la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i que Pedro Sánchez podria desplegar el pròxim dimecres al ple monogràfic sobre Catalunya al Congrés dels Diputats. En total, són tres cartes que la vicepresidenta Calvo, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska i el de Foment, José Luis Ábalos, han enviat als seus homòlegs Pere Aragonès, Miquel Buch i Damià Calvet.

A la carta del ministre Grande-Marlaska al conseller Miquel Buch, avisa que té la obligació de dictar “les instruccions necessàries perquè els Mossos exerceixin les funcions que constitucionalment, estatutària i legal els incumbeixen” davant d'"alteracions de l'ordre públic tan greus" com les d'aquest cap de setmana. Si no ho fa, serà el govern espanyol qui donarà ordres a la Policia espanyola i la Guàrdia Civil perquè actuïn.

Recorda que els cossos de seguretat actuen sota "dependencia del Govern de la Nació" i, per tant, ho faran quan "ho creguin necessari les autoritats estatals". "S’ordenarà la intervenció de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat quan procedeixi i en termes de proporcionalitat i necessitat”, avança.

També “requereix” a Buch que “informi de les mesures que es van adoptar per evitar que es produïssin esdeveniments” com els d'aquest pont “dels que ja existien precedents recents”. 

Desistiment de funcions

La ministre Calvo assegura a la carta a Aragonès que “aparentment ha existit un desistiment de les funcions” del govern i recorda que és “obligació” del govern espanyol “avaluar els possibles incompliments de l’ordenament jurídic que s’hagin produït”. 

“A aquests efectes, sense perjudici d’altres requeriments en curs sobre actes concrets i les seves possibles responsabilitats, et demanem que ens aclareixis el que ha passat, en especial, respecte a l’actuació dels Mossos davant els incidents que van tenir lloc en alguns punts de peatge”, sosté la missiva. Calvo afegeix a més un advertiment: “Crec que tots som conscients de les nostres respectives obligacions per evitar aquest tipus d’esdeveniments”

Dolent per la imatge de la "Comunitat Autònoma de Catalunya"

La tercera carta, signada pel ministre de Foment, José Luis Ábalos, dirigida al conseller Damià Calvet, manifesta el “més profund malestar” del Ministeri pels aixecaments de peatges, uns fets que “danyen la imatge tant d’Espanya com de la Comunitat Autònoma de Catalunya” i “en particular de les institucions que la representen”, que són “responsables de mantenir l’ordre públic”. 

“Confio que no es tornin a produïr situacions o fets semblants, i que es garanteixi la lliure circulació de les persones i mercaderies, tal com empara l’ordenament tan constitucional com europeu”, diu Ábalos. En aquest marc, emplaça la Generalitat a adoptar “les mesures necessàries perquè les reclamacions de responsabilitats patrimonials que puguin presentar els afectats per l’actuació dels responsables directes dels fets es tramitin amb la major diligència”.