El cas del president Carles Puigdemont no vincula el govern espanyol. Almenys aquest és el missatge que traslladen des de La Moncloa, l’endemà que la justícia italiana hagi suspès el seu procés d’extradició. Mentre Pablo Casado els acusa d’influir en les decisions de la justícia europea amb les seves mesures, com l’indult als presos polítics, el govern central no es mou del seu missatge: “respecte” a totes les decisions judicials. I res més que això.

De fet, en la roda de premsa del Consell de Ministres, s’ha preguntat a la portaveu Isabel Rodríguez si feien cap mena de reflexió després que tres jurisdiccions europees diferents hagin frustrat les intencions del jutge Pablo Llarena. Però la dirigent socialista s’ha limitat a dir que “respecten la justícia, els tribunals italians, el tribunal europeu i la justícia espanyola”. En aquest sentit, ha assenyalat que “és evident que hi ha discrepàncies jurídiques”, però que on s’han de resoldre és en aquest àmbits, els judicials, i no els executius.

Rodríguez ha aprofitat l’ocasió per a respondre al cap de l’oposició, Pablo Casado, després que els hagi acusat de desinterès en l’extradició. La portaveu del govern central ha criticat que es troba en una “fase de destrucció”, com va demostrar durant la convenció estatal del PP. "Ja va demostrar durant tota la setmana passada que no ofereix cap alternativa a aquest país, no té un projecte per a Espanya i ha perdut qualsevol sentit d'estat”, ha denunciat. I ha reblat: "Ell que continuï en aquesta fase de destrucció, que mentre ell predica el desmantellament de l'Estat del benestar aquest govern continuarà treballant per construir una Espanya millor, per a una recuperació justa, per al manteniment de les pensions, i per assolir la recuperació que tots desitgem", ha conclòs.

Pressupostos

Les posicions estaven allunyades, però Pedro Sánchez ha convocat quatre ministres abans de la reunió del Consell dels dimarts. Hi han assistit Félix Bolaños i María Jesús Montero per part del PSOE i la vicepresidenta Yolanda Díaz i Ione Belarra per part d’Unidas Podemos. En aquesta trobada, han aconseguit tancar un doble acord, ja definitiu. El primer, l’acord per als pressupostos de l’Estat, s’aprovarà aquest mateix dijous en una reunió extraordinària del govern espanyol aquest dijous. El segon, per a una llei d’habitatge, anirà per més endavant, “en les pròximes setmanes”, sense més concreció.

Aquest avantprojecte de pressupostos, segons ha confirmat el ministre Félix Bolaños, inclourà un mínim de l’impost de societats del 15% per a les grans empreses, com reclamava Unidas Podemos. El titular de Presidència ha recordat que s’adapta al “consens internacional”, com l’OCDE, i que això no treu que més endavant s’abordi una reforma fiscal, que en aquests moments està estudiant un comitè d’experts. El projecte de comptes públics també inclourà l’ajuda de 250 euros mensuals en el lloguer de joves de 18 a 35 anys amb baixos ingressos. El ministre ha promès diàleg amb tots els grups parlamentaris per a incorporar aportacions i esmenes. A través d'aquests comptes es vehicularan 25.000 milions d'euros de fons europeus.

Llei d’habitatge

La llei d’habitatge anirà per més endavant. De fet, ja va ser un dels acords per als pressupostos del 2021 i encara no s’ha aconseguit tirar endavant. El projecte contemplarà un sistema de bonificacions fiscals per a les persones físiques que disposin de pisos de lloguer, que podran arribar fins al 90%. En el cas de les persones jurídiques, no aplicaran les bonificacions però sí certs topalls, encara per concretar. “La llei d’habitatge garantirà el dret a un habitatge digna i posarà el focus en els col·lectius vulnerables”, ha defensat Félix Bolaños. No obstant això, no s’ha atrevit a posar-hi una data per a la seva aprovació en Consell de Ministres.