La ressaca és molt amarga per a les esquerres aquest dimecres a Madrid. La piconadora d’Isabel Díaz Ayuso, amb el seu Madrid de canyes i tapes, els ha passat pel damunt. Des de La Moncloa assumeixen la “derrota sense pal·liatius”, i desa en un calaix l’espantall de l’avançament electoral a l’Estat, que planava sobre l’ambient. “Queda per davant una legislatura important”, ha assegurat avui Carmen Calvo. Tot i així, la vicepresidenta espanyola ha avisat Pablo Casado que aquesta no és una victòria seva, sinó d’Ayuso, que “ha guanyat amb el discurs de Vox”. Per això l’ha instat també a reflexionar sobre aquest fet.

En una atenció als mitjans de comunicació, en el dia de les víctimes espanyoles de nazisme, la dirigent socialista ha colat un missatge, una falca que es pot llegir en clau madrilenya: “De vegades el feixisme apareix amb la bandera de la llibertat”. Per això ha instat a no oblidar les víctimes de l’horror nazi, ni els “valors que representen”. Dit tot això, les preguntes han girat totes al voltant dels pèssims resultats de l’esquerra, amb la patacada del candidat socialista Ángel Gabilondo. És “una derrota que no esperaven”, ha admès Carmen Calvo. No obstant això, ha afegit en aquesta línia: “La nostra derrota està allà i ens en sortirem com ho hem fet sempre”. És en aquest punt que ha recordat que hi ha una “legislatura extraordinàriament important” per endavant.

Pel que fa als resultats de la dreta, i les possibles extrapolacions a nivell estatal, la vicepresidenta espanyola ha volgut enviar un avís a Pablo Casado. Li ha demanat que no es confongui, que ell és “el número dos del PP” i que la número 1 és Ayuso, que ha tingut “el discurs i contingut més radical de la dreta espanyola”. I l’ha instat a reflexionar: “No sé com funcionarà això a la resta d’Espanya. Ha de plantejar-se si el discurs d’ultradreta de Madrid és el discurs d’ultradreta del PP. Ayuso les ha guanyat amb el discurs de Vox”.

Pel que fa a la sortida de la política de Pablo Iglesias, anunciada aquesta mateixa nit electoral, la dirigent socialista no ha volgut pronunciar-se, perquè “no és qui per dir quina ha de ser la seva decisió”. Ha subratllat que per al govern espanyol està centrat en l’estabilitat política, els fons de recuperació europeus i en “continuar treballant”. I, sense dir-ho explícitament, en intentar esgotar la legislatura d’avant un escenari d’avançament electoral del tot imprevisible.

Calvo ha fet servir, també, els independentistes per a atacar la presidenta de la Comunitat de Madrid. ”Ayuso ha tingut frases que hem escoltat a moviments independentistes", ha dit respecte als atacs per "deslegitimar" el govern espanyol.