Des del govern espanyol no han trigat a reaccionar davant de la iniciativa del president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, qui en matèria fiscal ha seguit les passes de la seva homòloga madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i el passat dilluns va anunciar la supressió de l'impost de patrimoni en la comunitat andalusa. El govern popular andalús pren aquesta mesura per ser una comunitat atractiva per l'activitat econòmica en convertir-se en la segona amb menys impostos de l'Estat. Aquest exercici de dúmping fiscal que no ha estat especialment ben rebut des de l'Executiu espanyol. El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha proposat aquest dimarts una recentralització dels impostos, això com una limitació en la cessió d'aquests, per evitar el "despropòsit" que les comunitats autònomes competeixin entre si en matèria fiscal, segons recull Europa Press. 

Malgrat que el ministre Escrivá ha remarcat que aquesta és la seva aproximació personal, anteriorment, el govern de Pedro Sánchez ja ha mostrat rebuig a aquesta pràctica fiscal quan la impulsora era Ayuso. El novembre del 2020, Sánchez ja advocava per "l'harmonització fiscal", retraient la postura de la presidenta madrilenya, la qual havia carregat contra un pacte entre ERC i el govern espanyol que pretenia posar fi al dúmping fiscal. Aquest any, el comitè d’experts per a la reforma fiscal van entregar el seu informe a la ministra María Jesús Moreno. En aquest es destaca que cal l’establiment d’un mínim comú a les comunitats autònomes de l’impost de Patrimoni, per evitar el dúmping fiscal de la Comunitat de Madrid.

En el seu moment Sànchez va esgrimir que "l'harmonització fiscal" salvaguardava la igualtat entre els ciutadans. Un camí molt similar al que ha seguit avui Escrivà, qui ha assegurat: "Em sembla un despropòsit que les comunitats es dediquin a competir fiscalment les unes amb les altres". El ministre ha anat més enllà i ha afirmat: "Les comunitats autònomes el que han de fer és dedicar-se a millorar la provisió de serveis a Sanitat, a Educació... Això de la competència fiscal entre elles és un assumpte que no he entès mai". Malgrat tot, remarcat que es tracta del seu posicionament i afirma que tot plegat és un debat "tècnic, no polític". "Els ciutadans entenen que les comunitats autònomes juguen un paper central a la provisió de serveis d'Educació, Sanitat o Dependència i això ja és tan important...", ha assegurat el ministre.

"Competir amb Madrid"

Moreno ha assegurat que la nova mesura fiscal del seu govern pretén seduir la inversió d'empreses privades pels avantatges fiscals. Ha subratllat que el seu objectiu és "competir amb Madrid".  "Anirem al mateix nivell amb la Comunitat de Madrid i tenim instruments per fer-ho", ha sentenciat. Una competició molt amistosa, ja que Ayuso ha celebrat les paraules de Moreno i a través de les xarxes socials ha afirmat: "Andalusos, benvinguts al paradís". 

tuit ayuso duming