El mateix Pedro Sánchez va comprometre’s a tornar a reunir la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat aquest mes, un cop superades les hores greus de la pandèmia. Estem a dia 28 de juliol i encara no s’ha reunit, i tampoc no està previst que ho faci al llarg d’aquesta setmana. Davant d’aquestes circumstàncies, des de La Moncloa s’espolsen les responsabilitats. Si no s’ha convocat, argumenten, no ha estat per ells. La portaveu espanyola María Jesús Montero ha reiterat la seva “disponibilitat” per fer-ho quan vulgui el president Quim Torra. “La nostra disponibilitat continua intacta. Ja depèn de la voluntat de la Generalitat”, ha emplaçat Montero, i ha demanat a ERC que ho desvinculi de les negociacions dels pressupostos de l’Estat.

Durant el final de l'estat d'alarma, el president espanyol va comprometre's a mantenir la segona reunió de la taula de diàleg, que aquest cop ha de trobar-se a Barcelona i sense la presència dels dos presidents. Un compromís que va ser arrencat per ERC en les negociacions per a les pròrrogues de l'estat d'alarma i que finalment no s'ha complert.

Des de La Moncloa deixen clar que ells no han parat de fer oferiments públics i que des de Catalunya ningú no ha despenjat el telèfon per concretar la reunió. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, María Jesús Montero ha insistit que “sempre hem tingut una posició clara: estem disponibles per a la celebració de la taula des del convenciment que les grans situacions de tensió han de trobar el seu encarrilament a través del diàleg”.

“No és per nosaltres que aquesta taula no s’ha convocat al llarg del mes de juliol”, ha rebatut la ministra portaveu del govern espanyol, que ha volgut deixar clar, com les últimes setmanes, que la seva “disponibilitat” es manté “intacta”. Fonts de l’executiu no tanquen la porta a la possibilitat que la taula pugui tornar a reunir-se durant el mes d’agost.

Montero sí que ha volgut fer un reclam al vicepresident Pere Aragonès en particular i a ERC en general: que no vinculi els pressupostos de l’Estat amb la taula de diàleg. "No és exigible" quan "no és per motiu nostre si no es convoca", ha reiterat la també ministra d’Hisenda. Ha desitjat que els republicans puguin replantejar-se negociar els comptes públics tenint en compte que el moment actual és "inèdit i singular". Ha avisat que no s’hi pot arribar amb uns pressupostos prorrogats.