El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no participarà en la negociació de les dues delegacions que integren la taula de diàleg entre Catalunya i l'Estat, segons han confirmat fonts de la Moncloa, que argumenten que el polític socialista no té cap paper assignat en aquest mesa. Tampoc el president de la Generalitat, Pere Aragonès, participarà als treballs de les dues delegacions.

De fet, la nota de premsa del govern espanyol ja deixava clar que és el ministre de presidència, Félix Bolaños, qui coordina la delegació espanyola. En canvi l'acord aprovat ahir pel Consell Executiu situa el president com un dels tres membres de la delegació catalana.

"Tot forma part de la taula"

Des de la Moncloa s'ha assegurat que el contacte entre els dos presidents amb les delegacions es limitaria a una fotografia conjunta abans de començar la reunió, al Pati de Carruatges del Palau. Des del Govern, però, s'ha matisat posteriorment que els dos presidents sí tindran una breu trobada amb les dues delegacions. Posteriorment, la taula de diàleg es reunirà sense la presència d'Aragonès i Sánchez.

Amb tot, al Govern es relativitza aquesta absència, i se subratlla que totes les trobades que se s'estan fent avui al Palau formen part de la taula. "Tot és taula. Des de les 3", s'assegura.

Ambigüitat

Des de la Moncloa s'havia evitat explicar amb claredat si Sánchez participaria o no a la reunió de la taula de negociació, i durant l'entrevista que va oferir a TVE dilluns va avançar que es reuniria amb el president, Pere Aragonès, i posteriorment tindria un contacte amb els membres de les dues delegacions.

La presència de Sánchez condiciona també la d'Aragonès. El president en ser preguntat sobre la seva presència en la negociació en cas que no hi fos Sánchez en la compareixença que va protagonitzar ahir a la Galeria Gòtica del Palau va argumentar que "els dos presidents hi seran alhora o no hi seran, per equiparar".

Pedro Sánchez Pere Aragonès Reunión Previa Mesa de diálogo / Sergi Alcàzar

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la reunió que han mantingut aquesta tarda al Palau de la Generalitat / Sergi Alcàzar

Des de les tres de la tarda, Sánchez i Aragonès estan reunits al Saló dels Diputats del Palau de la Generalitat, i en acabar la reunió, els dos polítics protagonitzaran sengles rodes de premsa. Tot seguit començarà la reunió de les dues delegacions de negociadors.

Al llarg de l'estiu, des del Govern s'havia pressionat per garantir la presència de Sánchez a la reunió. A més, la polèmica sobre la presència o no de Sánchez a la taula de diàleg ha estat un dels detonants de la tensió que hi ha hagut les darreres hores entre els socis del Govern català. Junts va evitar donar els noms dels seus negociadors fins confirmar les condicions de la taula de diàleg i la presència de Sánchez. Dimarts, finalment, van comunicar els seus representants al president abans de la reunió del Consell Executiu. La polèmica es va disparar en constatar que entre els noms proposats per Junts figuraven Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras, que no formen part del Govern. La negativa d'Aragonès a acceptar aquests noms va desfermar ahir una crisi al Govern.

 

A la imatge principal, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i president de la Generalitat, Pere Aragonès, se saluden a la Galeria Gòtica abans de començar la reunió / Efe