El líder del PP gallec i successor d'Alberto Núñez Feijóo al capdavant de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda (Pontevedra, 1968), ha estat investit novament com a president de la Xunta aquest dijous, gràcies a la majoria absoluta que va aconseguir al Parlament gallec en els comicis del passat 18 de febrer. Rueda ha revalidat el càrrec amb els 40 vots favorables dels seus diputats autonòmics, dos menys dels que Feijóo va aconseguir en 2020. La líder de l'oposició i del BNG, Ana Pontón, i el líder del PSdeG-PSOE, José Ramón Gómez Besteiro, han votat en contra. L'únic representant de Democràcia Ourensana, Armando Ojea, s'ha abstingut.

El passat 18-F Alfonso Rueda va aconseguir la cinquena majoria absoluta consecutiva del PP a Galícia, feu popular per excel·lència, seguint les petjades de l'ara president del PP en l'àmbit estatal, Alberto Núñez Feijóo (president de la Xunta entre 2009 i 2022), i del fundador del partit com a Aliança Popular, president de la Xunta entre 1990 i 2005 i exministre franquista, Manuel Fraga. Entre Fraga i Feijóo, un petit parèntesi amb la legislatura del president socialista Emilio Pérez Touriño, en coalició amb el BNG.

De funcionari fent rodar les màquines a cap de cartell

Rueda, qui des del 2012 era vicepresident del govern gallec, va arribar ja prèviament a la presidència de la Xunta el maig de 2022, quan Feijóo va fer el salt a la presidència general del PP i ell el va substituir en el seu càrrec anterior. Advocat i funcionari municipal de professió, Rueda ha acompanyat Feijóo durant el seu llarg mandat a Galícia des de la segona fila i ostentant diversos alts càrrecs autonòmics, i en aquestes darreres eleccions va convertir-se en cap de cartell. Tot i que les enquestes ho deixaven tot en l'aire, i era més possible que mai una alternativa d'esquerres liderada pel BNG d'Ana Pontón amb suport dels socialistes que sumés més, finalment el PP va complir en el seu feu i, tot i una davallada de vots, va aconseguir reeditar la majoria absoluta que ara alça Rueda a la presidència de la Xunta.

Prendrà possessió dissabte i diumenge designarà Govern

El següent pas després de la votació serà que el cap del Legislatiu comuniqui l'elecció de Rueda com a president gallec al rei Felip VI i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Ho farà, previsiblement si segueix les pautes d'anteriors ocasions, per via telemàtica amb signatura electrònica. Ja el dissabte, Rueda prendrà possessió del seu càrrec: el maig de 2022 va optar per la fórmula del jurament i el va prestar amb la mà sobre l'Estatut d'Autonomia, pas que podria repetir. El que no repetirà és la ubicació, ja que ha decidit canviar la seu del Parlament per l'entorn de San Domingos de Bonaval, on se situa el Panteó de Gallecs Il·lustres.

A més del simbolisme històric, també és un lloc memòria per als populars, ja que en aquest mateix enclavament, el ja mort president Gerardo Fernández Albor (AP) va assumir la Presidència de l'Executiu gallec en la primera legislatura democràtica de Galícia, el 21 de gener de 1982. Ja com a president, d'acord amb la intenció que ell mateix ha manifestat de començar a treballar com més aviat millor amb un Executiu definitiu, el diumenge designarà als membres que li acompanyaran en els seients del Consello de la Xunta, per la qual cosa Galícia tancarà la setmana ja amb nou Govern. El dilluns, si els precedents manen, els nous conselleiros prendran possessió i es produirà la primera foto de família del nou Consello de la Xunta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!