El govern espanyol es manté en la idea que és possible que Salvador Illa acabi investit com a president de la Generalitat i formant un Govern monocolor del PSC a Palau. Altes fonts de la Moncloa consideren que, en cas que l’independentisme no sumi majoria absoluta, el PSC tindrà via lliure per negociar abstencions tant amb Esquerra Republicana com amb Junts per Catalunya en una investidura del primer secretari dels socialistes catalans. Veuen més factible qualsevol entesa amb ERC, perquè ja fa diversos anys que socialistes i republicans estan acostumats a negociar, però admeten que Junts és més “imprevisible” i més dificultós per arribar a cap mena d’acord.

Sigui com sigui, a la Moncloa treuen ferro a l’amenaça perpetrada aquest dimarts per Carles Puigdemont de retirar el suport al PSOE al Congrés dels Diputats si el PSC intenta aconseguir la Generalitat amb la mateixa fórmula que Jaume Collboni va aconseguir l’Ajuntament de Barcelona: un pacte amb els comuns i amb el PP. Membres del Consell de Ministres de màxima confiança amb Pedro Sánchez confien que Junts per Catalunya mantingui intacta l’aritmètica a Madrid. Consideren que la millor garantia d’estabilitat per a Pedro Sánchez és que tant la Moncloa com la Generalitat estiguin en mans de socialistes. També assenyalen que una repetició electoral no faria canviar el tauler polític i no acabaria de tenir sentit. 

Aquesta mateixa setmana, fonts del govern espanyol opinaven que Carles Puigdemont s’havia disparat un “tret al peu” aquest dimarts quan va anunciar que deixarà la política activa si després del 12-M no és investit president de la Generalitat. El cas és que els socialistes espanyols veuen “tots els escenaris oberts” i no estan gens segurs que Esquerra Republicana i Junts per Catalunya acabin donant-se suport mútuament en cas que hi hagi majoria independentista al Parlament, cosa que dubten que passi.

De fet, en declaracions aquest dimarts als passadissos del Senat, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, va donar per fet que Puigdemont haurà de deixar la política perquè, segons la seva bola de vidre, Salvador Illa serà el pròxim president de la Generalitat. Sigui com sigui, altres fonts de l’executiu presidit per Pedro Sánchez admeten que, almenys a hores d’ara, la Moncloa rebutja entrar en el cos a cos amb Carles Puigdemont.

Nosaltres estem centrats en el nostre candidat, que és Salvador Illa”, apunten aquestes mateixes fonts. Alhora, consideren un disbarat que el president a l’exili hagi arribat a suggerir un cara a cara amb Pedro Sánchez per a les eleccions catalanes del 12-M. De fet, un ministre d’alta jerarquia, en conversa informal amb periodistes, feia befa aquest dimarts als passadissos del Senat sobre el tema del dia —les declaracions de Carles Puigdemont— i convidava els comunicadors a “informar sobre l’actualitat” i “no sobre el passat”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!