El govern espanyol ha condemnat “fermament” aquest dimecres que l’exèrcit d’Israel hagi obert foc real contra una delegació diplomàtica majoritàriament europea, amb representants de França, Itàlia, Espanya, Canadà, Dinamarca, Finlàndia i Regne Unit, entre d’altres. La Moncloa ha exigit a l’executiu de Benjamin Netanyahu “una investigació immediata i transparent", ja que considera que el que ha succeït és "un gravíssim incident". En concret, el Ministeri d'Afers Exteriors ha assegurat en un comunicat que s’oposa i condemna “l'actuació de les Forces Armades d'Israel que han obert foc avui durant la visita al camp de refugiats de Jenin d'una delegació de representants diplomàtics de diversos països, incloent-hi Espanya”.
La cartera encapçalada pel ministre José Manuel Albares també ha reclamat a Israel el respecte, "com a potència ocupant (de Cisjordània), del Dret Internacional, així com de la seva obligació de protegir els agents diplomàtics". L’espanyol que es trobava entre el grup de diplomàtics atacat per l’exèrcit de Netanyahu és un membre del Consolat General a Jerusalem que s'encarrega de les relacions amb l'Autoritat Palestina i fonts del Ministeri han confirmat a Europa Press que "es troba bé".
El Ministeri espanyol també ha convocat l'encarregat de negocis israelià a Madrid, Dan Poraz, per traslladar-li la condemna de la Moncloa pel "gravíssim incident" ocorregut aquest dimecres. Israel no té ambaixador a Madrid des de fa un any, ja que l’executiu de Netanyahu va trucar a consultes Rodica Radian-Gordon en protesta per la decisió del gabinet de Sánchez de reconèixer l'Estat palestí, per això el convocat a Exteriors ha estat l'encarregat de negocis, màxim representant en aquests moments a Espanya.
Per la seva banda, el Ministeri d'Exteriors palestí, que havia organitzat la visita i és el que ha donat l'avís d'alarma dels fets, ha revelat que la delegació estava composta per representants de 30 països i organitzacions. La institució ha considerat que aquest incident "constitueix una greu i flagrant violació del Dret Internacional i dels principis fonamentals de les relacions diplomàtiques" consagrats a la Convenció de Viena, perquè aquest tipus de funcionaris han de tenir "plenes proteccions i immunitats".
“Trets d'advertència”
Davant de les acusacions, l’exèrcit d’Israel ha explicat que les seves tropes han realitzat “trets d'advertència” contra la delegació de diplomàtics perquè "es va desviar de la ruta pactada prèviament". La part israeliana ha declarat en un comunicat que els membres d’aquest grup "van entrar de forma coordinada" a Jenin i ha dit que "com a part de la coordinació es va lliurar als membres de la delegació una ruta aprovada que se'ls va demanar que seguissin pel fet que l'àrea és una zona de combats actius". "Segons la investigació inicial, la delegació es va desviar de la ruta aprovada i va entrar en una zona on no estava autoritzada la seva presència", ha assenyalat l’exèrcit, abans de ressaltar que "no hi ha informacions sobre ferits o danys".