Un cop assumida la victòria estèril de Salvador Illa, i amb un Parlament ja constituït amb majoria independentista, La Moncloa demana “celeritat”. Si bé la portaveu María Jesús Montero ha evitat valorar l’elecció de Laura Borràs com a nova presidenta de la cambra, sí que ha volgut demanar que els partits polítics vagin per feina a l’hora de negociar la conformació de Govern. De moment, el presidenciable Pere Aragonès manté obertes vies de negociació amb Junts i la CUP i els republicans esperen poder arribar al 26 de març amb una entesa.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari d’aquest divendres, per a les ajudes a empreses i autònoms, la dirigent socialista no ha valorat l’elecció de Borràs perquè la conformació de les institucions “correspon als partits polítics”. Dit això, sí que ha insistit en la “necessitat i urgència” perquè es constitueixi un nou Govern de la Generalitat que doni estabilitat a Catalunya en plena pandèmia i crisi econòmica. "El que volem és que hi hagi aviat un govern a Catalunya i estabilitat al conjunt de les institucions, que sempre és un reclam per al mercat inversor i per el nostre teixit productiu”, ha defensat Montero.

Volem que hi hagi aviat un govern a Catalunya i estabilitat al conjunt de les administracions per remar en la mateixa direcció, sumar junts i abordar els temes que s'hagin de plantejar", ha reiterat la portaveu del govern espanyol.

Els mateixos termes ha fet servit quan ha estat preguntada pel possible naufragi de la moció de censura a Múrcia o l’avançament electoral a la Comunitat de Madrid, que en aquests moments es troba en el Tribunal Superior de Justícia de Madrid. "El que aquest govern desitja i vol és que totes les comunitats i ajuntaments tinguin governs cohesionats i estables per afrontar els reptes econòmics que ara ocupen la prioritat del govern", ha assegurat Montero. Malgrat les reiterades preguntes, no ha anat més enllà en les seves valoracions.

Moció fracassada a Múrcia

Gir de guió inesperat a Múrcia, on va començar tot. Amb aires de tamayazo, la moció de censura de Ciutadans i el PSOE naufragaria i no tindria els vots necessaris per a sortir endavant. Almenys això és el que asseguren des del Partit Popular, que anuncien que han arribat a un acord amb tres dels sis diputats de la formació d'Inés Arrimadas al Parlament murcià. D'aquesta manera, Fernando López Miras es mantindria com a president autonòmic. En les negociacions hi ha estat molt implicat el secretari general del PP estatal, Teodoro Garcia Egea, que es troba a la regió. El portaveu de Cs a Múrcia ho nega i "confia" en tots els seus diputats.