Els primers passos del primer govern de coalició han estat marcats pel xoc amb el poder judicial. La Moncloa, però, no es mou d’allà on era. En primer lloc, la nova portaveu María Jesús Montero ha emmarcat les crítiques de Pablo Iglesias en la “llibertat d’expressió i de crítica”. En segon lloc, ha defensat el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat, que ha reiterat que ha rebut l’aval del CGPJ i continua endavant. Finalment, ha insistit en la seva voluntat de desjudicialitzar. “La política no pot amagar-se darreres les togues”, ha resumit. Ha aprofitat l’avinentesa per pressionar al PP amb la necessitat de renovar un CGPJ caducat. 

Hi havia nova portaveu i hi ha hagut un nou to. En la seva estrena com a portaveu del govern espanyol, i amb Podemos per primer cop a la sala de premsa de La Moncloa, María Jesús Montero ha insistit que la via és la desjudicialització a Catalunya. Ha recordat com “fins i tot pronunciaments sense efectes sobre tercers” han acabat en tribunals, una dinàmica que volen deixar enrere per allò imprescindible. Aquesta judicialització, ha reiterat, “complica la resolució del conflicte polític”, un assumpte que no poden “resoldre” els tribunals. “Ha complicat la feina dels mateixos tribunals”, ha constat. De fet, l'executiu continua ajornant una impugnació pendent al Tribunal Constitucional d'una resolució del Parlament, anunciada pels volts de la campanya del 10-N. Això sí, no s'ha donat el torn de pregunta a cap periodista català.

Per altra banda, la ministra portaveu ha tancat files amb la proposta de nomenament de Dolores Delgado, subratllant que ha rebut l’aval del ple del Consell General del Poder Judicial. Ha evitat valorar les “deliberacions” del CGPJ, que van portar a una votació de 12 a favor i 7 en contra i a evitar considerar-la “idònia” per al càrrec. “La proposta segueix el seu curs”, ha insistit. En aquest sentit, la dirigent socialista ha aprofitat l’ocasió per a reclamar al PP que “abandoni la confrontació i el bloqueig” i accedeixi a negociar la renovació de l’òrgan de govern dels jutges, que està en funcions des de desembre del 2018. Però també s’ha referit a altres òrgans, com el Tribunal Constitucional o el Defensor del Poble.

Pel que fa a les paraules de Pablo Iglesias, qüestionant la imatge de la justícia espanyola a Europa en relació al procés, Montero no s’ha mogut de la posició de tancament de files. Ho ha tornat a situar en el marc de la “llibertat d’expressió i crítica”. En la mateixa línia, ha recordat que “els tribunals de justícia europeus formen part del nostre ordenament, i des d’aquesta claredat i visió és com cal contemplar qualsevol acció”.

Delegacions no afectades

Pel que fa a la decisió del TSJC sobre les delegacions de la Generalitat a l’exterior, la portaveu espanyola ha recordat que es tracta d’uns decrets que ja van ser rectificats per la mateixa Generalitat. “El mateix Govern va retirar aquelles normes i va incorporar els requeriments formulats pel Govern d’Espanya”, ha subratllat. “Ha atès les nostres consideracions”, ha conclòs.

Sense detalls de la reunió

La ministra portaveu ha explicat que encara no hi ha novetats sobre la futura reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra, abans de la constitució de la mesa de diàleg. No hi ha ni dia, ni hora, ni lloc. Els seus gabinets continuen en contacte.