El govern espanyol no es mulla públicament però segueix de ben a prop la conformació del pròxim govern de Castella i Lleó. Però, després de la victòria del popular Alfonso Fernández Mañueco, que ha quedat en mans de l’extrema dreta de Vox, des de La Moncloa han intensificat la vigilància. Hi ha posat veu la ministra-portaveu Isabel Rodríguez, que ha advertit que no permetran “retrocessos en drets i llibertats” en aquest territori conseqüència de l’hipotètica entrada dels ultres a la Junta.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, Isabel Rodríguez ha assegurat que no es pronunciaran sobre la conformació de govern, perquè no els pertoca com a govern. Però la dirigent socialista sí que ha volgut “garantir” que estaran “molt atents que no es produeix cap retrocés en els drets i llibertats dels ciutadans, en especial els de les dones”. I ha afegit en aquest sentit: “Els drets i les llibertats no poden ser mai una moneda de canvi en la conformació de cap govern”.

 

Fonts de l’executiu central posen com a exemple d’aquesta “vigilància” el que va passar amb el veto parental introduït per Vox a Múrcia. El govern espanyol va presentar un recurs contra aquesta mesura davant del Tribunal Constitucional. Aquestes mateixes fonts també avisen els populars: “Si Vox entra al govern, serà el PP el que haurà de donar moltes explicacions a Europa”.

Avui, el candidat a la reelecció, Alfonso Fernández Mañueco, ha defensat que vol un govern en solitari i ha intentat deslligar-se de Vox: "Si algú pensa que el PP farà un sol pas enrere en defensar la igualtat social, laboral, d'oportunitats, entre homes i dones, s'equivoca". També ha avisat que no acceptarà "xantatges de les províncies".

Sense data per la taula de diàleg

Isabel Rodríguez també ha parlat sobre un altre govern, el de Catalunya. L'endemà de la conferència del president Pere Aragonès, des de l'executiu central subratllen que "el diàleg es practica amb absoluta determinació" i "convicció", i que per tant "no es fa necessària aquesta valentia" que demana la Generalitat. Un cop més, la ministra-portaveu ha posat en valor les "bones relacions" entre tots dos governs, que treballen per a resoldre tant la crisi del coronavirus com els assumptes pendents. En aquest sentit ha remarcat que aquest divendres es reunirà a Barcelona la comissió bilateral Estat-Generalitat, on s'hi parlarà des de les beques i els recursos per a la justícia fins a la gestió de l'ingrés mínim vital.

 

Preguntada per la pròxima reunió de la taula de diàleg, Isabel Rodríguez ha assegurat que "se celebrarà", però també ha assenyalat que en aquests moments "no té data". Rodríguez aprofitat per a recordar que, la setmana que ve a l'illa canària de La Palma, tindrà lloc la conferència de presidents autonòmics. Encara avui és una incògnita la presència del president Pere Aragonès.