Institucions Penitenciàries ha ordenat el trasllat d'uns altres tres interns de la banda terrorista ETA a presons properes al País Basc. La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries ha informat en un comunicat dels trasllats d'Oier Goitia Abadia, Javier Atristain Gorosabel i Andoni Murga Zenarruzabeitia. Els tres interns han admès la legalitat penitenciària vigent en recórrer la seva classificació.

Encara que ja fa més de vuit anys del cessament de l'activitat armada d'ETA, no ha estat fins a l'arribada al govern espanyol del socialista Pedro Sánchez el mes de juny passat, que no ha començat a produir-se un canvi notable en la política penitenciària. Concretament, 13 reclusos han estat apropats i uns altres tres han estat classificats en tercer grau penitenciari o règim de semillibertat.

De fet, el mateix ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ja va reconèixer el passat 17 de gener que la dispersió dels presos d'ETA en diferents presons d'Espanya "era una política antiterrorista, no una política penitenciària", i va assegurar que "una vegada dissolta i derrotada" la banda no creu convenient mantenir-la.

Els presos

Andoni Murga, per la seva part, va ingressar a la presó el 18 d'agost de 1996 i compleix una condemna de 25 anys per atemptat, banda armada, col·laboració amb banda armada, tinença d'explosius i dipòsit i tràfic d'armes. Serà traslladat del Centre Penitenciari de Teixeiro, a A Coruña, a la presó de Zuera, a Saragossa.

Oier Goitia va ingressar a la presó el 18 de juny de 2010 i compleix una condemna de 10 anys per dipòsit d'armes i municions, amb la qual cosa va assolir les tres quartes parts de compliment el desembre de 2017. La Junta de Tractament de la presó de Múrcia II ha proposat trasllat a centre proper a la seva vinculació familiar, per la qual cosa complirà la resta de la seva pena a Astúries.

Javier Atristain Gorosabel serà traslladat des de la mateixa presó murciana a Sòria. Va ingressar a la presó el 4 de maig de 2013 i compleix una condemna de 17 anys per associació il·lícita i dipòsit d'armes i municions. En el seu cas, complirà les tres quartes parts de la condemna el gener de 2024.