Tot ha quedat eclipsat per la suspensió de l'ampliació de l'aeroport del Prat, anunciada aquest dimecres pel govern espanyol. Aquest mateix dijous, el president Pere Aragonès ha comparegut públicament per acusar La Moncloa de practicar el "xantatge" a la Generalitat per imposar els seus plans. I la resposta de l'executiu central no s'ha fet esperar, en boca de la seva portaveu, Isabel Rodríguez. A les crítiques del president de la Generalitat, la dirigent socialista ha replicat que "no és capaç d'explicar com ha deixat escapar una inversió de 1.700 milions d'euros per a la seva terra".

En una atenció als mitjans de comunicació, la portaveu del govern espanyol s'ha pronunciat en els mateixos paràmetres que la ministra de Transports, Raquel Sánchez, en diverses entrevistes aquest matí. Rodríguez ha assegurat que no han adoptat aquesta decisió de bon grat, però que ho han fet perquè "no hi ha hagut un suport clau per part de la Generalitat a un projecte transformador de país i de Catalunya, i generador d'ocupació en un marc de desenvolupament sostenible".

Malgrat els retrets a la Generalitat pels seus obstacles al projecte d'ampliació, des del govern espanyol volen desvincular-ho de la taula de diàleg, que no hauria de veure's afectada per les turbulències. Isabel Rodríguez, sense esclarir encara les incògnites, ha afirmat que "s'estan ultimant els treballs" per aquesta trobada de la setmana que ve i que continuen treballant "per la recuperació i el retrobament a Catalunya". I ha insistit: "Mantenim l'agenda i la necessitat d'aquesta reunió. El govern espanyol ha donat senyals clars que volem entaular un diàleg amb Catalunya, que cal recuperar els afectes entre catalans, que es pot fer molt des del compromís polític, i continuarem avançant".

Aragonès, indignat

Indignació, perplexitat, maniobra de pressió, boicot... El president, Pere Aragonès, ha comparegut visiblement enutjat i no ha estalviat els retrets cap a la decisió del govern espanyol de suspendre el projecte d'ampliació del Prat. Ha atribuït el gest a un intent d'imposició de l'Estat i de les diferències internes dins de l'executiu de Pedro Sánchez, i ha assegurat que aquesta crisi no farà descarrilar la taula de diàleg que s'ha de celebrar la setmana vinent. "Hi ha molta gent que vol que la taula de negociació fracassi, per mi no serà", ha advertit.

 

En una compareixença des de la sala Torres Garcia, el president ha fet repàs, en un to indignat, del que ha descrit com a canvis de posicionament del govern espanyol des que es va tancar l'acord del 2 d'agost fins que ahir, de manera inesperada, la ministra va fer marxa enrere a l'acord. Ha assegurat que el govern espanyol ha trencat aquell acord de "manera deslleial i unilateralment" i ha insistit a denunciar xantatge de La Moncloa i d'AENA.