Una data que va passar a la història. El 14 d'abril del 1931, Francesc Macià va proclamar la república catalana poques hores abans que a Madrid es proclamés la Segona República espanyola. És per això que cada 14 d'abril se celebra el dia de la república a Catalunya i a l'estat espanyol. Llavors, aquest dijous torna a ser el moment de fer-se la següent pregunta: què prefereixen els catalans, monarquia o república? La resposta probablement sorprendrà poca gent, però una amplíssima majoria de ciutadans donen suport a la segona forma d'Estat. D'acord amb les dades de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), tres de cada quatre persones escullen a Catalunya la república com a "forma de govern" preferida.

"Monarquia o república? La majoria dels catalans i de les catalanes es decanten per la república", ha recordat aquest dijous a Twitter a l'institut de recerca. Concretament, ha compartit l'enquesta registrada just fa una setmana. Una enquesta que feia la següent pregunta: "Quina forma de govern prefereix vostè, monarquia o república?". El 74% dels enquestats van respondre que prefereixen la república, mentre que tan sols el 12% van escollir la monarquia. Un 2% van triar "una altra" forma d'Estat, un 10% va dir que "no ho sap" i, finalment, un 2% "no contesta".

Twitter   Centre d'Estudis d'Opinió sobre monarquía o república

En la imatge difosa pel CEO també es veu la separació per sexe, per edat i per simpatia de partit. El 76% dels homes prefereix la república per davant de la monarquia (13%), mentre que un 8% no ho sap o no respon. El percentatge és menor entre les dones, un 72% de les quals es decanta per la república i un 11% per la monarquia. Llavors, augmenta fins al 16% la quantitat de dones que no ho saben o no responen. Per edats, la franja d'edat on hi ha més suport cap a la república és a la dels 25 als 34 anys (un 80%). On hi ha més suport a la monarquia (18%) és entre els majors de 65 anys, que també és el col·lectiu amb més percentatge de "NS/NC" (17%). En el grup de 18 a 24 anys hi ha un 76% de suport a la república i un 11% a la monarquia. En el de 25 a 34, només el 7% escull la monarquia. Entre les persones de 35 a 49 anys i de 50 a 64 anys, un 78% prefereix la república i un 10% la monarquia. Finalment, un 63% de la franja de més de 65 anys tria la república.

Per simpatia de partit, el suport a la república arrasa entre els independentistes: el percentatge és del 97% tant a ERC com a Junts, mentre que a la CUP és del 100%. La xifra també és del 97% en els comuns. Si bé els tant per cent restants són principalment de les opcions "NS/NC", un 2% dels simpatitzants de Junts i un 1% dels comuns opten per la monarquia. L'opció de la república també és majoritària (68%) en el PSC, però la preferència per la monarquia augmenta fins al 19%. Per sorpresa de ningú, la monarquia guanya a Vox (65%), Ciutadans (56%) i PP (55%). Entre la dreta espanyola, només el 30% a Vox, el 31% a Ciutadans i el 33% al PP trien la república com a forma d'Estat.