PSC i ERC tornarien a ser les dues forces que obtindrien més suport en unes eleccions al Parlament de Catalunya, i la diferència entre elles no seria estadísticament significativa, per la qual cosa és probable que es reproduís la situació actual d'empat tècnic. Així es desprèn de l'últim informe del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), presentat aquest dijous, i que és el primer Baròmetre des de les eleccions del 14 de febrer de 2021el treball de camp s'ha dut a terme de l'1 al 28 de març mitjançant enquestes personals domiciliàries a una mostra de 2.000 individus. Així, l’informe apunta que el PSC podria treure entre 34 i 39 escons (entre el 23% i el 29% de l’estimació de vot), quan actualment en té 33. ERC, que actualment també en té 33, n’obtindria entre 33 i 38 (entre el 21% i el 29% d’estimació de vot). Junts es mantindria com a tercera força, però amb menys escons dels que té ara (32), i segons l’informe aconseguiria entre 23 i 28 diputats, el que és entre un 13 i un 18% de l’estimació de vot).

estimacio vot

Pel que fa a la resta de partits, no hi ha gaires diferències amb relació a com va quedar l'hemicicle de la cambra catalana ara fa un any i dos mesos. La quarta força tornaria a ser el partit d'extrema dreta, Vox, amb un pronòstic d'entre 9 i 12 escons, quan en l'actualitat en tenen 11. La CUP compta actualment amb 9 diputats i és la cinquena força, i el CEO li pronostica entre 8 i 11 escons. Estabilitat similar dels comuns, que actualment tenen 8 diputats i ara en tindrien entre 6 i 10. Qui s'enfonsa encara més del que ja ho va fer és Ciutadans, i és que després de passar de 36 a 6 diputats el 14-F, ara estaria en perill la seva entrada, als taronges se'ls pronostiquen entre 0 i 4 diputats. En aquest bloc, doncs, només molt bones notícies pel Partit Popular, que actualment té 3 escons i ara n'obtindria entre 6 i 8.

Pel que fa a la transferència de vot entre el 14-F de 2021 i l'estimació actual, es pronostica una reducció de l'abstenció d'unes 450.000 persones, un fet que principalment beneficia el PSC i ERC, que rebrien un saldo net d'uns 190.000 per als socialistes i 135.000 per als republicans.

Líders

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, el més ben valorat és el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, amb un 5,3. En segona posició s'hi situa Pere Aragonès amb un 4,9. El tercer lloc l'ocupa el portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens, que obté una puntuació d'un 4,6. La mateixa puntuació obté la diputada cupaire Eulàlia Reguant, que ocupa la cinquena posició. Els polítics menys valorats  són els de la dreta: Carlos Carrizosa (Cs) obté només 2 punts, Ignacio Garriga (Vox) un 2,1 i Inés Arrimadas (Cs) un 2,3.

En aquest rànquing de líders millor valorats el president Carles Puigdemont ocupa la novena posició, però en canvi el líder de Junts encapçala el rànquing dels líders més coneguts per la ciutadania, i també és el més valorat per part dels seus propis electors.

Catalunya - Espanya

Pel que fa a la relació entre Catalunya i Espanya, el 81% de les persones enquestades està molt d'acord o d'acord que els catalans tenen dret a decidir el seu futur com a país en un referèndum. Pel que fa al suport a la independència, els contraris a la independència són el 48% de les persones enquestades mentre que a favor s'hi expressa el 44%. És un resultat semblant al registrat pels Baròmetres anteriors. Segons el director del CEO, Jordi Muñoz, hi ha un "estancament i estabilitat" d'aquestes posicions des de l'estiu del 2019.

Pel que fa al posicionament sobre la independència segons la simpatia del partit, Junts i la CUP són les dues formacions que tenen més independentistes a les seves files: de les persones simpatitzants d'aquests dos partits, el 97% es declaren independentistes. En el cas dels votants d'Esquerra Republicana, un 85% declara ser independentista i un 10% assegura no ser-ho.