Amb tota la subtilesa possible, des del govern espanyol animen Felip VI a desmarcar-se del seu pare i prendre decisions de trencament. Després de l’homenatge d’Estat a les víctimes del coronavirus, ho ha fet la vicepresidenta Carmen Calvo, que ha subratllat que “la Casa Reial ha de prendre les seves decisions” sense que l’executiu hi interfereixi. No obstant això, ha recordat que “hi ha una part de la ciutadania preocupada” pel degoteig d’informacions sobre els negocis opacs de Joan Carles I a l’Aràbia Saudita i els seus tripijocs en paradisos fiscals. L'executiu central "entén" aquesta preocupació i inquietud.

En declaracions als mitjans des del Palau Reial de Madrid aquest dijous al matí, Carmen Calvo ha “distingit clarament el que són assumptes que afecten l’excap de l’Estat, el rei emèrit, de l’impecable tasca que fa el rei Felip VI”. En aquest sentit, ha posat en relleu el seu parlament d'avui, “paraules en nom de tots” per homenatjar les víctimes en l'acte d'Estat que s'ha celebrat aquest matí. Dit això, ha assenyalat que “la Casa Reial ha de prendre les seves decisions”. I ha insistit a separar el pare del fill: “Al govern espanyol li pertoca reafirmar el paper constitucional del rei Felip VI i el treball que fa cada dia en el lloc on la Constitució el situa, com s'ha vist avui”.

“La Casa Reial prendrà les seves decisions i nosaltres, com ha dit el president, entenem que hi hagi una part de la ciutadania preocupada per algunes informacions que no afecten el rei Felip VI”, ha insistit la vicepresidenta primera espanyola. “En aquest assumpte, el govern distingeix amb total claredat”, ha conclòs.

Des de la Moncloa consideren que cal un trencament per salvar la institució: separar el regnat de Felip VI del llegat tacat de Joan Carles I. El mateix Pedro Sánchez va obrir la veda assegurant que les informacions que arribaven eren “inquietants” i “pertorbadores”, i que l’actual monarca havia fet bé desmarcant-se del seu pare. Unes declaracions que, durant els últims dies, han anat repetint ministre rere ministre, sense sortir-se gaire del guió. Només ho va fer una mica el vicepresident Pablo Iglesias, posant damunt la taula el debat sobre “la utilitat de la monarquia”

El Rei roba protagonisme a les víctimes

L’Estat ja ha fet l’homenatge que havia promès als més de 28.000 morts confirmats que ha deixat el coronavirus a Espanya. L’acte ha tingut lloc aquest dijous al matí al Palau Reial de Madrid, al voltant d’un peveter que ha honrat la seva memòria. Amb totes les autoritats espanyoles i les màximes de la Unió Europea, el govern espanyol ha volgut donar protagonisme a la societat civil. Un protagonisme que només ha trencat el rei Felip VI, que ha obert la cerimònia amb la seva arribada i l’ha clausurat amb el seu discurs.