El món polític ha girat aquest any l'esquena al Premi Planeta, en una situació sense precedents. Si l'any passat van assistir al lliurament del premi el rei Felip VI, el president Carles Puigdemont, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, avui cap d'ells no serà present a la cerimònia. No és moment de celebracions.

Els reis Joan Carles I i Felip VI havien assistit pràcticament sempre al lliurament del Premi Planeta a Barcelona, el més important en llengua castellana, però aquest any el monarca no ho farà coincidint amb la delicada situació política, i després que s'hi ha implicat intensament amb el discurs que va pronunciar contra la independència, aliniant-se amb el govern espanyol.

Tots els presidents catalans des de la restauració de la Generalitat van assistir sempre al lliurament del Premi, des de Jordi Pujol a Artur Mas, passant per Pasqual Maragall i José Montilla. Carles Puigdemont hi va ser present l'any passat. La seva absència enguany coincideix amb el fet que Planeta manté una actitud hostil cap al procés independentista i que les tensions s'han fet cada dia més explícites. El president ha delegat en el conseller de Cultura, Lluís Puig, i el d'Empresa, Santi Vila.

Però tampoc al govern espanyol consideren convenient aquest any ser presents a l'acte de Barcelona, quan estan decidits a aplicar d'aquí a pocs dies l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Sáenz de Santamaría ha delegat, no pas en cap ministre, sinó més avall en l'escalafó, en el secretari d'Estat de Cultura, Fernando Benzo. Per part de les institucions estatals també hi serà present la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

L'Ajuntament de Barcelona ha actuat de la mateixa manera, si bé és l'habitual des que governa Ada Colau. L'alcaldessa no assistirà al lliurament del premi, com va fer l'any passat, i ha delegat en el tinent d'alcalde de Cultura, el socialista Jaume Collboni.

A la fotografia, les autoritats en el premi Planeta de l'any passat.

planeta 636121671799644984