L'economista Santiago Niño Becerra ha manifestat al programa Versió RAC1, que quan es produeixi el Brexit serà el moment de Catalunya. Becerra considera que el Brexit a la pràctica és un intent d'Anglaterra d'independitzar-se del Regne Unit, i que quan es produeixi s'obrirà una finestra d'oportunitat.

"Sota el meu parer, el Brexit és un invent i un assaig perquè Anglaterra es pugui independitzar del Regne Unit. Ara guanyarà Boris Johnson, Escòcia s’independitzarà i Irlanda [del Nord] no els genera cap interès. Gal·les no té pes i Anglaterra quedarà com a poder econòmic”, ha pronosticat. "Quan Anglaterra s’independitzi del Regne Unit a mig termini serà el torn d’altres regions d’Europa, com Catalunya”, ha afegit.

Becerra ha assegurat que hi ha anglesos que consideren que Escòcia "els costa molts diners".

Segons l'economista, aquest escenari es barreja amb una darrera fase de la crisi econòmica. “Ja estem en la tercera fase de la crisi; en aquest context serà quan tiri endavant l’Europa de les regions; jo ja vaig dir que Catalunya, si no independent, sí que tindrà moltíssima autonomia econòmica”, ha indicat.

Al seu entendre, aquesta fórmula serà imposada per Europa per raons de viabilitat econòmica. "No hi ha més remei", diu. Becerra apunta a un Estatut com el de Gernika [amb concert econòmic], i amb el control dels ports i aeroports.   

L'economista també s'ha pronunciat sobre l'anunci d'un salari mínim de 1.239 euros a Catalunya, anunciat per la conselleria d'Economia, i no li ha donat credibilitat. "Crec que això no es posarà en marxa", ha pronosticat. “Hi ha empreses que el podran pagar i altres que no; és una idea positiva en moments de creixement continuat, però ara l’economia catalana i l’espanyola perdrien competitivitat”, ha advertit.