De "focs artificials" ha definit el diputat de Bildu, Jon Iñarritu, la darrera ocurrència del govern espanyol per solucionar el CatalanGate. Així doncs, el polític basc se sorprèn i es pregunta quin paper rellevant pot tenir el Defensor del Poble en tot l'escàndol d'espionatge a polítics independentistes catalans. "Davant l'escàndol d'espionatge polític més gran de les últimes dècades a Espanya, alguns s'han cregut que mitjançant “focs artificials” desviaran l'atenció. El Defensor del Poble com a solució per a tot?", es pregunta a través de twitter.

En els darrers dies, s'ha confirmat que aquesta és la proposta de màxims que planteja la Moncloa per desenredar la crisi generada. El mateix ministeri de Defensa, al capdavant Margarita Robles, ha definit com una "total satisfacció" que el Defensor del Poble sigui qui lideri una investigació que surti de dubtes sobre el paper que va tenir el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) amb l'espionatge a través del sistema Pegasus i respongui a "una actuació feta en tot moment d'acord amb l'ordenament jurídic". Això, en paral·lel, també es tradueix amb el fet que el CNI s'investigui a si mateix per establir si algú va fer un mal ús del sistema Pegasus intervenint els telèfons dels espiats. Tot plegat, un cúmul d'incongruències.

Cal recordar que el Defensor del Poble té rang d'alt comissionat de les Corts Generals per a la defensa dels drets constitucionals i és, a la vegada, una eina més del govern de Pedro Sánchez. De fet, està presidit des del novembre del 2021 pel socialista Ángel Gabilondo, càrrec que va recollir després de fracassar a les eleccions de la Comunitat de Madrid representant els socialistes. En el cas del CatalanGate, actuarà d'ofici i ho farà per "contribuir al bon funcionament institucional i vetllar pel respecte dels drets fonamentals reconeguts a la Constitució". Unes explicacions i l'entrada d'un actor en tot aquest cas, que no ha convençut l'actual Govern de la Generalitat.

El Defensor també investiga la pederàstia a l'església

Aquest organisme sembla el calaix de sastre de tots els problemes que la Moncloa necessita derivar. El darrer gran tema que està liderant el Defensor del Poble són els casos de pederàstia dins l'església catòlica espanyola. El passat mes de febrer, el PSOE va registrar al Congrés dels Diputats una proposició no de llei perquè fos Gabilondo qui investigués l'escàndol i el paper dels poders públics davant d'aquests abusos. La proposta també va provocar malestar i xoc d'opinions dins el mateix govern de coalició amb Unidas-Podemos i, fins i tot, amb l'oposició liderada pel PP.

Tot i que finalment va prosperar, també amb el suport del PNB. Ara, s'ha deixat en mans del Defensor del Poble un altre dels temes més rellevants de les darreres dècades i serà l'encarregat d'elaborar un informe, recolzat per una comissió independent d'experts, on es recullin els testimonis de víctimes i membres de la pròpia església i representants de les administracions públiques. De moment, dos mesos després, no s'ha avançat en cap direcció per aclarir els centenars de casos de violacions en l'àmbit de l'església. I, ara, Gabilondo en paral·lel, haurà d'investigar el CNI pel CatalanGate.