Els grups parlamentaris d'Esquerra Republicana, En Comú Podem i la CUP volen investigar els casos de pederàstia dins de l'Església catòlica a Catalunya, "uns delictes contra la infància de gravetat". Per això aquest dimarts, a iniciativa dels comuns, han entrat al registre del Parlament una proposta de resolució per impulsar la creació d'una comissió d'investigació. L'objectiu que es fixen els tres grups parlamentaris és aclarir l'abast dels fets, depurar-ne les responsabilitats i obrir un procés d'acompanyament i de reparació a les víctimes d'aquesta violència sexual contra joves i infants.

També volen aclarir les actuacions d'aquestes institucions, especialment les educatives o de lleure, davant de casos de pederàstia; analitzar-ne les dades disponibles, avaluar la intervenció de les administracions públiques i també les mesures per prevenir agressions sexuals, protegir-ne els menors i fer recomanacions en clau de polítiques públiques i jurídiques. ERC, CUP i comuns plantegen la comissió com un espai d'acompanyament a les víctimes i per aconseguir aclariments tant des les institucions públiques com les privades, per la urgència de saber la veritat davant de silencis sistemàtics, i per posar fi a la impunitat en la mateixa línia en que ja han començat a actuar d'altres països. 

Ara el ple del Parlament haurà d'aprovar si crea o no aquesta comissió, i si és així els tres grups parlamentaris volen que en ella hi hagi aportacions d'experts per abordar tots aquests aspectes i també de responsables institucionals, i alhora estudiar casos denunciats de violències sexuals contra menors, incorporar la perspectiva de gènere en l'estudi d'aquests casos, i analitzar el marc jurídic internacional. El pla de treball es concretarà un cop s'aprovi a ple la constitució de la comissió.

 

Una proposta del comuns

Aquesta iniciativa neix arran del capteniment del grup de Jéssica Albiach. Va ser el mes d'octubre quan els comuns van demanar per primer cop el suport dels grups parlamentaris per crear una comissió d'investigació sobre aquesta qüestió. La petició la va fer la mateixa líder dels comuns per carta als grups parlamentaris "davant la inacció de l'església catòlica" per obrir un procés sobre aquesta temàtica en lloc de tractar-ho com a casos aïllats. "Com a representats públics, no podem permetre que en ple 2021 segueixin existint zones opaques de vulneració dels drets de la infància més fonamentals", va apuntar Albiach en l'escrit. 

Aquest mateix dimarts després de presentar-se la proposta també el portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, n'ha fet referència, dient que amb aquesta mesura també volen que les víctimes sàpiguen que "l'estat de dret i les institucions estan al seu costat per acabar amb la impunitat de delictes perpetrats contra la infància".

 

 

El portaveu ha afirmat que "totes les institucions públiques o privades han de rendir comptes davant la societat i les víctimes", i ha dit que es fa seves les peticions de les víctimes i supervivents d'impulsar una comissió pública on els investigats tinguin l'obligació de comparèixer, "per què qualsevol cosa que no sigui això serà un simulacre". Finalment ha agraït els grups que han donat suport, però ha fet una crida a la resta de partits, com Junts i PSC, a donar suport de forma unànime a aquesta comissió, i en aquest sentit ha assegurat que s'hi van adreçar per impulsar-la conjuntament però no va poder ser, un fet que els hauria agradat: "No hi ha ideologia que justifiqui mirar cap a una altra banda quan parlem de menors abusats", ha tancat.